Četvrtak 29.06.2017.
00:56
J. Arsenović - Vesti

Slede nam toplotni udari i oluje

M. Karović
Opasna vrelina: Ljudi moraju da se čuvaju

- Posle vrućeg dana dođe osveženje sa pljuskovima, grmljavinom i nepogodama, takav je ritam u našem podneblju. To je već viđeno i to je uobičajeno. Kad ne bi tri meseca bilo oluje tokom leta, to bi već bilo čudno - kaže Todorović za "Vesti".

Pre nekoliko dana Nemačku su zadesile jake oluje, sa obilnim padavinama i vetrom od 120 kilometara na čas, a pre dva dana za svega sedam minuta u Zadru je dan pretvorena u noć, a snimci uraganskog vetra u Poreču kao da dolaze iz neke karipske države, a ne sa Jadranskog mora.

Todorović, međutim, kaže da nema mesta za paniku i da su to normalne letnje nepogode u Evropi.

- Krene od Britanije, pa preko Nemačke se istutnji, pa dođu na red oblasti Alpa, Italije, zapadnog Balkana, Panonije, pa ovaj deo Srbije i Balkana, pa se produži na Istok. To je uobičajena, što bi rekli, letnja šema, samo je negde izraženija, a negde je manje izražena - dodaje naš sagovornik, koji ne priznaje teorije globalnog zagrevanja i klimatskih promena usled lošeg dejstva savremene civilizacije na životnu sredinu.

Prošlog meseca američka meteorološka kuća Aku Veder prognozirala je da će za područje južne i istočne Evrope ovo biti dugo toplo leto s opasnim toplotnim udarima i sušom. Na pomenutim područjima se očekuju dugi periodi sa temperaturama iznad uobičajenih proseka, naročito, kako se navodi, u Italiji i na Balkanu.

"Posebno dugi talasi vrućine biće izraženi tokom jula i avgusta. Temperature iznad 32 stepena biće tokom celog leta, a doćiće i do najmanje jednog dužeg perioda opasnih vrućina koje će trajati najmanje sedam dana", navodi se u prognozi, uz posebnu napomenu da se mogu očekivati i temperature koje će biti iznad dosadašnjih temperaturnih rekorda.

Opasna suša

Ovo leto biće toplije od proseka, kao što je i najavljeno, kaže nam Nedeljko Todorović.
- Biće sušnih perioda po sedam do 10 dana, posle toga biće pljuskova, grmljavina, osveženja, lokalnih nepogoda, isto kao svake godine. I sve te vremenske promene imaju meteorološko objašnjenje i nisu posledica nikakvog globalnog zagrevanja i efekta staklene bašte - tvrdi meteorolog Nedeljko Todorović.

2024 © - Vesti online