Sreda 28.06.2017.
12:34
J. Marković - Vesti

Jaje kao simbol rađanja

Printscreen/ULUS
 

Izložbu Ljubiše Đurića predstavljaju slike različitih dimenzija izvedene kombinovanom tehnikom na platnu. Svi radovi su iz recentne produkcije i u domenu izgrađene poetike. Zajednička tačka svih predstavljenih dela je jaje, simbol univerzalnosti, rađanja života i umetnosti.

Razvojni put jajeta izjednačen je sa procesom nastajanja novog. Crno-beli odnos elemenata je dominantan i sa razlogom je potenciran, jer umetnik na taj način stavlja akcenat na Njutnovu tezu da je crna odsustvo svetlosti,a bela njeno prisustvo. Izložba traje do 11. jula.

Ljubiša Đurić je rođen 1949. godine u Majdanpeku. Višu pedagošku školu završio je u Beogradu 1975, a 1980. je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića.Magistrirao je u klasi profesora Dragana Lubarde 1985. godine.

Studirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Priredio je brojne samostalne izložbe i bio učesnik na mnogim kolektvinim. Član je ULUSA-a i Udruženja francuskih umetnika "La Maison Des Artistes". Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja. Živi i radi na relaciji Beograd-Pariz.

2024 © - Vesti online