Sreda 28.06.2017.
12:36
Vestionline, Blic rs

Počinje NATO samit: Tramp poslao "Besnog psa" da uteruje dugove

Reuters
Stoltenberg hoće da odvaja pare

U tu svrhu, u Brisel je stigao šef Pentagona Džim "Besni pas" Matis, koji će izneti jasnu poruku svog predsednika: NATO članice moraju da izdvajaju više novca za odbranu.

Da će to biti glavna tema potvrdio je i gensek Jens Stoltenberg na svojoj prvoj konferenciji za štampu.

- Svesni smo da moramo da podelimo troškove. Na ovom samitu pokazaćemo da NATO članice rade na tome. Evropski saveznici i Kanada će u 2017. godini potrošiti 4,3 odsto novca više, što je oko 12 milijardi dolara više. Od 2015. povećali smo izdvajanja na odbranu za čak 46 milijardi dolara. Taj novac će svakako biti raspoređen na više faktora, poput borbe sa teroristima na Bliskom istoku, ali i na Kosovu, gde su stacionirane naše trupe. Već ove godine Rumunija će izdvojiti 2 posto BDP-a na odbranu, dok će se tom društvu naredne godine pridružiti Letonija i Litvanija. Dakle, napredujemo - rekao je Stoltenberg.

On je naveo da pozdravlja inicijativu Donalda Trampa za pravilnim raspoređivanjem finansijskih obaveza, rekavši "da mu je veoma drago zbog toga, ali da su NATO članice još od 2015. počele da izdvajaju više novca za odbranu".

- Mi smo s tom strategijom počeli pre nego što je gospodin Tramp stupio na dužnost - rekao je Stoltenberg.

Na pitanje kakva je situacija sa raspoređivanjem trupa na Baltiku, Stoltenberg je naveo da je raspoređivanje završeno.

- Trupe na Baltiku su potpuno operativne, i spremne na borbu protiv eventualnih agresora. Takođe jačamo prisustvo na Crnom moru, u saradnji s kolegama iz Rumunije - istakao je generalni sekretar NATO.

Dobrodošlica Crnoj Gori

Stoltenberg je istakao da se NATO pridružio američkoj koaliciji u Iraku i Siriji, gde će se boriti sa ekstremistima Islamske države.

- Naš predstavnik se pre desetak dana stacionirao u Iraku, gde će sa saradnicima raditi na logističkoj podršci i obuci iračkih vojnima. Borba protiv terorizma je prioritet - rekao je Jens Stoltenberg.

Ovaj NATO samit ministara odbrane biće specifičan po tome što će se prvi put na njemu pojaviti predstavnik Crne Gore, ministar odbrane Predrag Bošković.

- Želim dobrodošlici Crnoj Gori. Mogu da im poručim da će imati ravnopravno mesto za okruglim stolom. Članstvo Crne Gore je pomoglo stabilnosti Zapadnog Balkana, ali i čitave Evrope. Razgovaraćemo najviše o izdvajanju sredstava za odbranu - rekao je Stoltenberg.

Samit ministara odbrane NATO traje dva dana, a prisustvo su potvrdili ministri odbrana svih zemalja članica.

2024 © - Vesti online