Utorak 27.06.2017.
23:48
Vestionline

Naučnici iznenađeni: Neverovatno otkriće o vodi

pixabay.com
 

- Na niskim temperaturama, kada je kristalizacija leda spora, voda može da postoji u dve različite tečne faze - kaže Anders Nilson, profesor fizičke hemije na Univerzitetu u Stokholmu, prenosi upi.com. 

Istraživači su koristili moćni rendgen kako bi snimali ponašanje vode na niskim temperaturama i otkrili dve različite molekulske strukture, od kojih je svaka predstavljala drugačiju tečnu fazu. 

Većina leda u Sunčevom sistemu ne postoji u čvrstom, kristalnom obliku kakav viđamo u zamrzivaču. Led je zapravo amorfan i postoji u dve faze - fazi niske i fazi visoke gustine. 

Poslednje istraživanje objavljeno u časopisu "PNAS" ukazuje da tečna voda može da postoji u dve faze, baš kao i led. 

- To je ostvarenje sna za naučnike. Do detalja smo uspeli da ispratimo kako se voda iz staklastog stanja transformiše u viskoznu tečnost, koja se gotovo odmah potom transformiše u drugačiju, čak viskozniju tečnost mnogo niže gustine - kaže Ketrin Aman Vinkl, stručnjak za fizičku hemiju, koja već nekoliko godina proučava amorfni led.

Novo otkriće sugeriše da je voda na sobnoj temperaturi zapravo u stanju "neodlučnosti", jer se naizmenično prebacuje između dve potencijalno tečne faze. 

- U suštini: voda nije složena tečnost, nego dva jednostavna oblika tečnosti u komplikovanom odnosu - kaže Lars G. M. Peterson, profesor hemijske fizike koji je učestvovao u istraživanju.

2024 © - Vesti online