Utorak 27.06.2017.
16:38
Vestionline, Tanjug

Dačić: Ruski centar ne može da ostane "ni na nebu ni na zemlji"

Tanjug
Ni srpski, ni ruski - zajednički centar: Ivica Dačić

On je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa belgijskim kolegom Didijeom Rejndersom, rekao da taj centar ne može da opstane ovako "ni na nebi ni na zemlji", te podsetio da je predviđeno da Rusija za njegov rad izdvoji 40 miliona dolara.

Naomenuo je da je do sada potrošeno 20 miliona na gašenje požara, poplave i sve ostalo.

Dačić je prozvao bivše predstavnike vlasti sada lidera opozicionog DS Dragana Šutanovca i bivšeg predsednika i aktuelnog lidera SDS Borisa Tadića da pate od amnezije.

Vršilac dužnosti premijera je, naime, podsetio da je sporazum o formiranju Centra u Nišu potpisao sa Sergejom Šojguom u prisustvu tadašnjeg predsednika Srbije Tadića.

Takođe je podsetio da je taj centar dobio naziv Srpsko-ruski humanitarni centar, a da je Šutanovac, koji je tada bio ministar odbrane, lično dao odobrenje da ruska strana pogelda kasarnu u Nišu za sedište tog centra.

- Ne mogu da shvatim o kakvim sada dipomatskim statusima i eksteritorijalnom delu centra govorimo. To je zajednički centar. Ne postoji ruski i srpski deo. Tu radi desetoro ljudi - podvukao je Dačić.

Ponovio je i da je Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rasj potpisao sporazum o statusu američke vojske u Srbiji.

- Oni koji se tome protive kada je Rusija u pitanju moraju da daju odgovore na pitanja zašto u jednom slučaju to može, a u drugom ne može - zapitao je Dačić.

Zapitao je i zašto Tadić tada to nije rekao Putinu, a Šutanovac svom ruskom kolegi mada, dodao je, da je Šutanovac retko išao u Rusiju. Više je, kazao je, boravio u SAD.

Dačić je napomenuo i da se radi o sporazumima koji se potpisuju cirkularno, uz promenu samo imena.

2024 © - Vesti online