Utorak 27.06.2017.
16:31
Vestionline, Tanjug

Grčka: Ovo je "još jedna provokacija albanske vlade"

pixabay.com
Tirana to iskoristila za promociju "jedinstva albanskih teritorija" (Foto: Ilustracija)

U saopštenju grčkog ministarstva ističe se da su kamene ploče, na kojima je upisano geografsko poreklo i simbolizuju "jedinstvo albanskih teritorija", izraz jasne namere Tirane da u "prikrivenoj formi promoviše iredentizam". 

"To je još jedna provokacija albanske vlade, koja otvoreno potkopava dobrosusedske odnose. Ovo je opipljiv dokaz podrške iredentističkim tendencijama protiv zemalja koje se graniče sa Albanijom, s obzirom na to da su imena regiona različitih balkanskih država bukvalno urezana u kamen", navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na svom sajtu, navelo da je u vezi sa ovim obavestilo prijatelje, partnere i međunarodne organizacije, napominjući da do početka sedmice nije objavilo nikakvo zvanično saopštenje budući jer nisu želeli da se to pogrešno protumači kao mešanje u predizborni proces u Albaniji, gde su u nedelju održani parlamentarni izbori.

"To ni na koji način ne znači da ćemo tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa evropskim duhom mirnog suživota i saradnje i koji flagrantno krši temeljni princip održavanja dobrosusedskih odnosa, što je jedan od ključnih preduslova za evropski put u Tirani. Čak i danas, nažalost, opasna i zastarela razmišljanja iz prethodnog veka podrivaju napredak i prosperitet regiona, stvarajući prepreku evropskoj budućnosti Albanije", zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

2024 © - Vesti online