Utorak 27.06.2017.
16:16
Z. Vicelarević - Vesti

Generalni konzul ide kući, ostaje neizbrisiv trag

Z. Vicelarervić
Oproštajni prijem: Aleksandra Đorđević sa predstavnicima srpske zajednice

Na prijemu u svečanoj sali Srpskog kulturno umetničkog društva Oro, u Oberurselu kod Frankfurta, okupili su se predstavnici srpske zajednice kako bi se zahvalili i u zasluženu penziju ispratili diplomatu koja je ostavila neizbrisiv trag u Nemačkoj.

Prigodan kulturno-umetnički program otvorili su članovi etno-grupe Koreni.

U recitatorskom delu učestvovali su Jana Navalušić, Emilija Jeftić, Lena Simić, Anastasija Mitić, Jovan, Dušan i Bogdan Vidaković i Aleksandar Urošević, učenici dopunske nastave iz Frankfurta i okoline.

Prvi folklorni ansambl KUD-a Izvor iz Noj Izenburga i folkloraši B grupe Srpskog kulturnog centra iz Ofenbaha su izveli koreografije specijalno obrađene za ovaj događaj.

O zaslugama za produbljivanje saradnje države i crkve u dijaspori, o zajedničkim humanitarnim akcijama i predstavljanju srpske zajednice, govorio je otac Simon Turkić.

Zahvalnost na inicijativi za Dopunsku školu na srpskom jeziku u njegovoj parohiji izrazio je otac Aleksandar Marković iz Majnca.

Z. Vicelarervić
Ljubiša Simić i Branko Radovanović

Šef za primer

Konzul Branko Radovanović je Aleksandru Đorđević opisao kao "šefa" od koga su mnoge kolege, koje su zajedno s njom radile, mogle mnogo da nauče, o radu, o poštovanju, o ljudskim osobinama, a najviše o njenom, majčinskom odnosu prema svim zaposlenim u konzularnom predstavništvu u Frankfurtu.

Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica se prigodnim stihovima o konzulima i bakama zahvalio Aleksandri Đorđević na saradnji i podršci piscima i pesnicima u dijaspori.

Poklone su zatim predali predsednici i predstavnici svih srpskih klubova i udruženja iz Frankfurta i gradova iz tri pokrajine za koje je Aleksandra Đorđević bila zadužena kao generalni konzul.

U veoma emotivnom obraćanju prisutnima uz birane reči zahvalnosti i veliku pohvalu za saradnju sa svim udruženjima i pojedincima, Aleksandra je navela da je za njom 45 godina karijere i naglasila da ovo nije oproštaj nego odlazak u jedan novi period njenog života.

Z. Vicelarervić

Jedinstvena karijera

Pozdravnu reč Aleksandri Đorđević uputio je i Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba Hesen, a na njenu jedinstvenu karijeru od Titovog ličnog prevodioca do konzula u Gracu, Cirihu, Diseldorfu, pa do generalnog konzula Srbije i doajena diplomatskog kora u Frankfurtu, podsetio je Aleksandar - Saša Jovanović.

Za "Vesti" je rekla:

- Posle rođenja moje dve ćerke i unuka ovo je jedan od najlepših dana koje sam doživela. Imala sam lep, bogat i sadržajan život. Provela sam lepo vreme u Frankfurtu družeći se, pre svega, sa našim ljudima iz tri pokrajine za koje sam bila zadužena, Rajnland Falc, Hesen i Sarland. Mogu da kažem da idem zadovoljna kući, da se radujem, jer smatram da sam ostavila nekog traga za sobom. Želim našim ljudima ovde i dalje puno uspeha, slogu i da rade na održanju identiteta našeg naroda u tuđini.

Na predlog Aleksandre Đorđević, a po odluci Ministarstva spoljnih poslova Srbije, mesto generalnog konzula Republike Srbije u Frankfurtu preuzeće dosadašnji konzul Branko Radovanović.

Z. Vicelarervić
Plaketa "Vesti": Dušan Vidaković i Aleksandra Đorđević

Saradnja sa "Vestima"

O dugogodišnjem požrtvovanom radu za dobrobit dijaspore kao uzoru svim srpskim diplomatama i izvanrednu saradnju sa Redakcijom dnevnog lista "Vesti" govorio je Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag, izdavača "Vesti" i predao joj plaketu našeg lista.



 

2024 © - Vesti online