Utorak 27.06.2017.
12:20 >> 13:05h
Vestionline, Tanjug

EU kaznila Gugl sa 2,4 milijarde evra

pixabay.com
Gugl favorizuje svoje oglašivače

Brisel optužuje "Gugl" da svojim komercijalnim servisima daje prioritet u rezultatima pretrage interneta.

EU već gsedam godina istražuje slučaj "Guglove" usluge za kupovinu. Prilikom njenog razvoja "Gugl" je, smatraju u Evropskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovisao svoju novu uslugu.

Upoređivanje proizvoda putem "Gugl" pretraživača navodi korisnike na kupovinu putem takođe "Guglove" usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antimonopolskih pravila EU.

Slučaj vodi komesarka EK za konkurenciju Margaret Vestager.

- Ono što je Gugl uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Gugl je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija - rekla je Vestager.

Gugl je, takođe, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u njenom saopštenju.

"Guglu" je naređeno da prestane sa takvom praksom i da omogući promovisanje usluga njegovih rivala. U protivnom će morati dodatno da plaća kaznu.

Ako to ne uradi, Gugl mogao i da se suoči s dodatnim penalima za svaki dan kašnjenja (u visini od 5% ukupnih dnevnih prihoda). Imajući u vidu nedavni finansijski izvještaj te kompanije, kazna bi mogla da dostigne 14 miliona dolara dnevno. Iznos kazne je mnogo veći nego što je prethodno najavljeno.

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi evra.

Iz Gugla su rekli da se "uz dužno poštovanje" ne slažu sa odlukom i trenutno razmatraju da li će se žaliti na odluku.

Portparol kompanije rekao je i da "Gugl" korisnicima interneta prikazuje oglase za kupovinu i povezuje ih sa hiljadama oglašavača, velikih i malih, na obostranu korist.

"Gugl" je ranije saopštio da "Amazon" i "Ibej" imaju veći uticaj na navike potrošača.

Odluka je usledila godinu dana nakon što je Vestager šokirala svetsku javnost i naljutila administraciju bivšeg američkog predsednika Baraka Obame naređenjem da "Epl" plati 13 milijardi evra na ime zaostalog poreza u Irskoj.

2024 © - Vesti online