Utorak 27.06.2017.
11:21 >> 11:47h
Vestionline, Blic rs

Holanđani krivi za smrt 300 muslimana u Srebrenici

EPA/Fehim Demir
Srebrenica

Apelacioni sud presudio je da je vlada "delimično odgovorna za smrt oko 300 muslimana ubijenih u Srebrenici 1995.", piše AP.

Kako se navodi, delimična krivica pada na Holandiju budući da je iz svoje UN baze proterala oko 300 muslimana nakon što su okolna područja "bila pleplavljena trupama bosanskih Srba".

Odluka haškog Apelacionog suda potvrđuje onu iz 2014. gde stoji da su holandski mirovnjaci mogli znati da će muškarci koji traže utočište u bazi u selu Potočari "biti ubijeni od strane bosanskih Srba" ukoliko ih nateraju da odu.

Ova odluka smatra se presedanom budući da Ujedinjene nacije uživaju imunitet od krivičnog gonjenja. Međutim, holandski slučaj gotovo je jedinstven u ulozi jedne države u mirovnoj misiji UN koja je odgovorna za svoje postupke.

Odluka je izrečena po tužbi koju su podnele "Majke Srebrenice" protiv Holandije.

AFP je danas preneo da će 206 holandskih mirovnjaka tužiti svoju vladu za odštetu zbog sviih štetnih posledica koje trpe povodom tog slučaja.

Podsetimo, prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt. 

Zvaničnici Holandije su naveli da "niko nije mogao predvideti da će se dogoditi genocid".

- Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid - rekao je pravni zastupnik Holandije Bert-Jan Hutzagers. 

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. U Septembru 2016. objavljeno je da će oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

2021 © - Vesti online