Sreda 28.06.2017.
04:30
b92.net

VIDEO: Svetska premijera BMW X3

youtube.com/BMW
Auto snova: BMW X3

Iako se na prvi pogled čini da se novi BMW X3 ne razlikuje suviše od još uvek aktuelnog modela, pažljivijim poređenjem dva automobila vidi se da je nemački proizvođač uneo dosta novih detalja u dizajn vozila. 

Prednji deo ukrašava nova, veća maska, dok su farovi sada nešto manji i razdvojeni su od rešetke hladnjaka. Potpuno je promenjen i oblik branika koji ima veće otvore za vazduh nego ranije, dok su stari farovi za maglu kružnog oblika ustupili mesto novim, trakastim svetlima. 

Vizuelne promene posebno su naglašene na najsnažnijoj verziji X3 M40i.

Pozadi, novi X3 ima veća LED stop svetla, drugačija vrata prtljažnika i branik, a umesto jedne tu su sada dve, simetrično postavljene izduvne cevi kružnog preseka. Na modelu X3 M40i ovi otvori su veći i trapezoidni. 

I pre zvanične premijere, iz BMW-a su stigle informacije da je X3 za 2018. porastao u odnosu na odlazeću drugu generaciju ovog automobila. 

SUV je sada dugačak 4.722 mm, što je za oko 5,5 cm više u odnosu na prethodnika. X3 je širok 1.890 mm, što je neznatno više u poređenju sa drugom generacijom dok je visina praktično ostala nepromenjena i iznosi 1.676 mm. 

Međuosovinsko rastojanje je 2.865 mm i veće je za 5,6 cm nego pre. Rast spoljašnjih dimenzija odraziće se na komfor putnika na zadnjim sedištima koji će sada imati više mesta za kolena.

Razlike između druge i treće generacije BMW-a X3 još su primetnije u unutrašnjosti vozila. 

Promenjen je dizajn volana, instrument table i ventilacionih otvora, a potpuno je izmenjena centralna konzola koja izgleda znatno modernije sa novim komandama klima uređaja i novim ekranom multimedijalnog sistema koji više nije ugrađen u komandnu tablu već je izdvojen na vrhu središnje konzole, kao kod drugih BMW modela najnovije generacije. 

Kupcima je na raspolaganju i novi sistem konturnog ambijentalnog osvetljenja u kabini, koji je dostupan u okviru Extended Ambient Lighting paketa. Među doplatnim opcijama su i gestovne komande (kao na BMW-u Serije 7), kao i inteligentni sistem glasovnih komandi.

BMW X3 za 2018. nudi i sistem aktivne bezbednosti, Active Protection, koji u slučaju opasnosti od saobraćajne nezgode – pre nego što se ona dogodi – priprema vozilo za moguć sudar tako što dodatno zateže sigurnosne pojaseve, automatski zatvara prozore i panoramski stakleni krov ako su u tom trenutku otvoreni. 

Istovremeno, Frontal Collision Warning sistem alarmira vozača na opasnost od sudara.

BMW X3 standardno je opremljen i drugim, najsavremenijim sistemima asistencije, kao što su: Active Cruise Control sa Stop & Go funkcijom, Active Blind Spot Protection, Lane Departure Warning, Daytime Pedestrian Protection, Frontal Collision Warning sa City Collision Mitigation funkcijom, Rear Cross Traffic Alert i Speed Limit Info (u modelima sa navaigacionim uređajem). 

U opcione sisteme izmeđi ostalog spada i Driving Assistant Plus paket (polu auto-pilot), sa Active Lane Keeping Assistant i Side Collision Avoidance funkcijama.

U početku, u ponudi će biti dva benzinca i dva dizelaša. 

Osnovni benzinski model je BMW X3 xDrive 30i sa četvorocilindarskim 2.0 motorom sa 248 ks i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

U vrhu ponude je BMW X3 M40i. Pogoni ga šestocilindarski 3.0 M Performance TwinPower Turbo agregat sa 360 ks i 500 Nm. Od 0 do 100 km/h ovaj model stiže za 4,8 s, a maksimalna brzina elektrionski je ograničena na 250 km/h.

Slabiji od dva dizelaša, BMW X3 xDrive20d razvija 190 ks i 400 Nm, a do stotke ubrzava za 8 s, dok jači, BMW X3 xDrive30d raspolaže sa 365 ks i čak 620 Nm, što mu omogućava da iz stanja mirovanja do 100 na sat stigne za samo 5,8 s. 

Svi modeli standardno su opremljeni Steptronic Sport automatskim menjačem sa 8 brzina.

Kao i do sada, BMW X3 proizvodiće se u Sjedinjenim Državama, u pogonu Spartanburg u Tenesiju, zajedno sa modelima X4, X5 i X6. 

Početak prodaje očekuje se do kraja 2017, nakon što novi X3 bude predstavljen posetiocima sajma automobila u Frankfurtu.

2024 © - Vesti online