Darovi hrabrim majkama

D. N. Petrović
Novopazarski humanitarac u akciji: Hido Muratović sa Mihrijom Murić i Enesom 

Svoje poklone Mihriji su poslali: Ertan i Zelja Bihorac iz Švajcarske (200 evra), Amel Župić iz Nemačke (50 evra) i Murat Dacić iz Švajcarske (50 evra). Bajri Suljović i njenoj ćerki Arijeti pomoć od 500 franaka je takođe stiglo iz Švajcarske, od dobrotvorke Željke, koja im je poslala i pismo podrške, kojim ih hrabri da istraju u borbi za opstanak i bolji život. Da im donacije budu uručene pre Bajrama pobrinuo se humanitarac Hido Muratović, koji je svojim terenskim vozilom jedini mogao da se probije do zabitog sela Stup. Posetu Abdulahu, Ernesu i Enesu iskoristio je i da ponese brašno i namirnice u vrednosti od još 100 evra.

D. N. Petrović

 

Dve decenije patnje

- Samo moja i Arijetina duša znaju kako nam je. Bog nam je odredio muku i patnju i iz ove kože se ne može. Borim se koliko mogu i ne predajem se.

Mada zbog problema sa srcem sve češće moram u bolnicu, brinem o Arijeti isto kako sam brinula pre dvadeset godina. Samo u retkim prilikama, kad sam u bolnici, odmeni me sestričina na koju se Arijeta navikla - priča hrabra Bajra koju je suprug, poreklom sa Peštera, ostavio čim je saznao da će roditi dete sa anomalijom.

Nikada ga više nije čula ni srela, negde u Nemačkoj zasnovao je novu porodicu.

- Retko kad obeležimo Bajram jer jednostavno za neka bolja jela i proslave nemamo novca. Nama je ceo život borba za opstanak. Sada se borim da supruga Abdulaha, koji je već duže vreme šlogiran i vezan za postelju, dobije lekove i potrebnu hranu i da naši sinovi Ernes i Enes nekako završe osnovnu školu. Satima pešače do škole u Baću, često zbog nevremena izostanu sa časova, ali, hvala Bogu, prošli su godinu i idu napred. U kakvoj muci i sirotinji žive i uče, dobri su đaci - priča Mihrija Murić.

Naglašava da joj pomoć čitalaca "Vesti" uvek stigne u pravo vreme, a nekad u minut do dvanaest.

- Kao da nas neko odozgo gleda. Kad god nam ponestane brašno i druge namirnica stigne nam pomoć dobrih ljudi. Mnogo hvala Ertanu, Zelji, Muratu i Amelu! Hvala svima koji su nam i ranije pomagali. Neka ih Bog čuva i nagradi, šta bi mi bez njihove dobrote - pitala se Mihrija, spremajući se da sa mlađim sinom Enesom krene u seču drva.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Ništa lakša sudbina nije zapala ni Bajri Suljović, koja pune 23 godine, sama brine o nepokretnoj ćerki Arijeti nemoćnoj da samostalno sedi bez majčine pomoći. Nemaju nikakvih primanja, žive kao podstanari i opstaju samo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, a uglavnom čitalaca "Vesti". Uz 500 evra koje joj je poslala Željka iz Švajcarske, Bajri i Arijeti uručili smo i Željkino pismo podrške i molbu da i dalje bude hrabra i da se kao i do sada bori za svoju bolesnu ćerku...

- Hvala dobroj Željki, želim joj, pre svega, dobro zdravlje i svu sreću ovoga sveta. Da nije ovako dobrih ljudi mi bi bile ne ulici i u mraku, jer ne bi imale od čega da platimo kiriju i struju. Ovako bar preživljavamo, a u poslednje vreme ni u čemu ne oskudevamo. Hvala vam svima, dobri ljudi, gde god da ste, Svevišnji će, sigurna sam, znati da ceni i nagradi vaša dobra dela - poručuje Bajra dok ispred kuće (da ne bi budila Arijetu) prima donaciju i Švajcarske koju će, kako naglašava, iskoristiti za kupovinu drva i najosnovnijih namirnica.

2019 © - Vesti online