Ponedeljak 26.06.2017.
08:19
Vestionline

Hrvati se lako obogatili: Ovo može samo kod nas

EPA/Oskar Hoeher/EXPA
 

Pojedini preduzetnici, koji do pre dve godine nisu imali veze s poljoprivredom, a ni stočarstvom, obogatili su se na spomenutoj pomoći. Problem je, međutim, što zakupce ni milioni kuna podsticaja nisu naterali da održavaju pašnjake na adekvatan način, bilo kosidbom ili pašom, odnosno držanjem stoke.

I dok prethodnim ministrima poljoprivrede to nije smetalo, aktuelni ministar Tomislav Tolušić odlučio je da se obračuna sa onima koji, prema njegovom mišljenju, zloupotrebljavaju pomoć iz evropske i državne kase.

Kako piše Slobodna Dalmacija, na reakciju su ga naterale brojke koje su bile u potpunoj nesrazmeri - dok je, naime, broj upisanih pašnjaka iz godine u godinu neverovatno rastao (u 2014. godini je bilo 23.000 hektara, sledeće godine 50.000, a ove ih je 98.850), dotle je stočni fond padao.

Inspektori Agencije za plaćanja u poljoprivredi otišli su zato u nenajavljenu kontrolu pašnjaka i zatekli totalnu katastrofu - 80 odsto ih je bilo zapušteno i bez grla stoke. Reč je uglavnom o krškim pašnjacima, odnosno svim onim površinama koje se nalaze južno od Karlovca.

Rast broja upisanih krških pašnjaka, i to iznad 100 odsto za samo godinu dana, bio je posledica značajnog povećanja podsticaja u skladu sa novim sistemom direktnih plaćanja EU, po kojem se podsticaj za pašnjake izjednačio sa podsticajem za sve druge vrste upotrebe zemljišta.

U svakom slučaju, dok su 2014. godine poljoprivrednici dobijali 665 kuna po hektaru, 2015. se taj iznos popeo na 2.200 kuna, što je bio minimum jer su ekološki proizvođači mogli dobiti i trostruko više.

2024 © - Vesti online