Nedelja 25.06.2017.
19:52
Vestionline, Tanjug

Dačić: Odredili smo ministre, ako bude još jedno mesto...

Tanjug
O tome ko će biti na čelu tih ministarstava predlog će dati mandatar: Ivica Dačić

Dačić je u Novom Sadu, gde je prisustvovao sednici Foruma žena SPS-a, rekao da će nova ministarstva biti korisna za samo funkcionisanje vlade, te da potrebe za njihovim osnivanjem nameću između ostalog i evropske integracije, a to je da oblast zaštite životne sredine, odnosno ekologije, ima svoje ministarstvo.

- Sa druge strane postoji potreba i da evropski poslovi, odnosno evropske integracije i pretpristupni fondovi budu objedinjeni na jednom mestu - rekao je Dačić. 

Po njegovim rečima, o tome ko će biti na čelu tih ministarstava predlog će dati mandatar. 

- Mi smo razgovarali o tome sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem i mi očekujemo da ćemo imati četiri ili pet članova vlade i očekujemo da će to mandatarka predložiti - kazao je Dačić. 

Podsetio je da su na sednici GO SPS definisana imena budućih ministara iz redova SPS-a, a to su pored Dačića, Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović i Branko Ružić. 

- Ukoliko za ministartvo za ekologiju bude određeno da ministar bude iz Socijalističke partije Srbije, odredićemo još jedno ime - istakao je Dačić i dodao da o tome odlučuje mandatarka, a da oni samo daju predlog. 

Dačić je rekao da SPS učestvuje u vladi i da nema dilemu kako će se odnositi prema novoj vladi. 

- Mi smo deo vlade, veliko nam je zadovoljstvo što je naš zajednički kandidat Aleksandar Vučić pobedio na predsedničkim izborima i nas ne interesuju taktička, kadrovska pitanja, nego nas interesuje našsa strateška saradnja u budućnosti i u tom smislu me raduje da se i SNS, a to je rekla Maja Gojković, opredelio za stratešku, dugoročnu saradnju sa SPS - naveo je Dačić i dodao da su time otvorena vrata za produbljivanje saradnje te dve stranke. 

Kako je ocenio, mnogo je postignuto time što su SNS i SPS imali zajedničkog predsedničkog kandidata. 

- Time je podignut nivo međusobnog poverenja i zajedništva, tako da sva pitanja kadrovske prirode su sporedna - istakao je Dačić i naveo da očekuje da će vlada biti formirana u toku naredne nedelje. 

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će eventualni izostanak podrške Jedinstvene Srbije formiranju nove vlade imati uticaj na odnos unutar koalicije, Dačić je rekao da će o tome još biti razgovora. 

- Čuli ste stavove predsednika JS Dragana Markovića i stavove predsednika Aleksandra Vučića, naravno da bi bilo dobro da svi podrže Vladu Srbije ali, sa druge strane, Dragan Marković je rekao da njegova podrška vladi i Vučiću u smislu zakonodavne aktivnosti nije dovedena u pitanje - naveo je Dačić. 

Na pitanje novinara, Dačić je rekao da Slavica Đukić Dejanović neće biti na čelu ministarstva zdravlja.

2024 © - Vesti online