Ponedeljak 26.06.2017.
00:22
A. Vučićević - Vesti

Bura u čaršiji: Vetar u leđa gejevima

Tanjug/AP
Uzbudila duhove: Ana Brnabić

Predsednik Aleksandar Vučić izabrao ju je, prema rečima sociologa Ratka Božovića, zbog odlično osmišljene predstave koja će mu doneti aplauz u svetu.

- On igra svoj stari dobri šou. Oko izbora premijera napravio je veo "teške odluke" o kojoj se danima bruji. On je želeo da ostavi dobar utisak na Zapadu. Sve je to jedna velika magla - ističe Božović.

Prva petorka

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić biće peti deklarisani gej premijer na svetu u savremenoj istoriji. Prva je otvoreno priznala da je lezbijka Jouhana Sigurdardoutir, premijerka Islanda. Nakon nje, o svom opredeljenju je progovorio Elio di Rupo, bivši premijer Belgije. Premijeri Luksemburga Havijer Betel i Irske Leo Varadkar deklarišu se otvoreno kao homoseksualci. Betel se i oženio i vodi svog supruga na sve zvanične skupove lidera EU i NATO.

- Dok guramo tu homofobiju, uopšte je ne priznajemo i ne govori se sada o tome niti se brani ta odluka s tog aspekta, ali eto to može i kod nas, okej je i normalno, a sa druge strane, malo dublja analiza kaže da još uvek nije u redu ni prirodno da kao pripadnik LGBT populacije prošetate ulicom, odete u školu ili na fakultet, a da se sa diskriminacijom ne suočavate na svakom koraku - navodi Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava.

Organizacija za lezbijska ljudska prava Labris, blago i rezervisano, podržala je izbor.

- Lezbijka na čelu Vlade Srbije ne znači da je Srbija automatski zemlja u kojoj se ljudska prava LGBT osoba poštuju. Podsećamo da je Srbija država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade, da postoji zakonodavni okvir koji zabranjuje diskriminaciju i sankcioniše nasilje, ali i da se on još ne primenjuje u punoj meri. Takođe se nadamo da će se tokom trajanja mandata premijerke podržati nove zakonske inicijative kao što je zakon za registrovanje istopolnih zajednica - ističu u Labrisu.

Stefan Šparavalo iz organizacije Da se zna smatra da izbor Ane Brnabić može doneti dobro LGBT zajednici u Srbiji.

- Sigurno će doneti smanjenje socijalne distance prema ovoj zajednici i priliku da većina građana svakodnevno vidi LGBT osobu na tako važnoj poziciji, budući da su u našim medijima LGBT osobe uglavnom zastupljene kao aktivisti, i to jedino oko Parade ponosa. Verujem da je njena stručnost bila od značaja - kaže za "Vesti" Šparavalo.

Kako je prošle godine došla da podrži Paradu ponosa, on očekuje da i ove godine, u svojstvu premijera, učini isto.

Helena Vuković, penzionisani transrodni major Vojske Srbije, podržava odluku da Ana Brnabić bude premijer, ali dodaje da se ona nekoliko puta ograđivala od svoje LGBT zajednice.

- Razumem činjenicu da je bila ministarka i biće premijerka svih građanki i građana Srbije, pa zbog toga mora da vodi računa, ali prećutkivanje njenog seksualnog identiteta je besmisleno jer će u koju god državu bude putovala kao premijerka biti najavljivana u javnosti kao gej premijerka, jedina na Balkanu - ističe Helena.

Boban Stojanović, jedan od organizatora Parade ponosa, ne očekuje mnogo dobrobiti za LGBT zajednicu zbog izbora nove mandatarke.

Nezadovoljne Dveri

Među srpskim političarima vlada različito mišljenje o novoj premijerki.
Dragan Marković Palma izjavio je da Ana Brnabić nije njegov premijer.
Ni Boško Obradović iz Dveri ne gleda blagonaklono na novu premijerku.
- Nijedan glasač SNS i SPS nikad ne bi glasao za Anu Brnabić. Da li možda hrvatski i homoseksualni lobi u Srbiji na ovaj način dolazi na najuticajniju funkciju? - pita se Obradović.

- Veliko je pitanje šta takva odluka donosi u političkoj praksi. Pored nekoliko kafića, jedne diskoteke, Prajda i nekoliko zakona, eto, sada imamo i lezbijsku premijerku. Da li će to smanjiti strahove žena i LGBT osoba? Da li će to podići rejting Vučiću? Da li će to stvoriti lažnu sliku o slobodi u Srbiji? Da li će to izvitoperiti odnos prema ljudskim pravima u Srbiji - zapitao se Stojanović.

Čedomir Jovanović iz LDP ističe da ga ne zanima seksualno opredeljenje Brnabićeve već isključivo njene sposobnosti. Poverenica Brankica Janković smatra da izbor premijerke predstavlja ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti.

Vučić među Palmama

Sociolog Ratko Božović dodaje da nema bojazni da li će odluka o glasanju za Anu Brnabić dobiti podršku naprednjaka.
- Iako mnogi oko njega nisu daleko od Palme, biće onako kako vođa kaže. On je superego, faktor odlučivanja, istorijska ličnost kojoj slede samo aplauzi - kaže za "Vesti" Božović.
On, ipak, ističe da ona nije loš izbor bez obzira na motivaciju, kako bi jedna grupa ljudi postala vidljivija i ravnopravnija. Božović podseća da je i prethodna vlada obećala regulisanje istopolnih zajednica i rešavanje pitanja promene dokumenata za transrodnu zajednicu, što sada - poručuju - čeka novu premijerku.

2024 © - Vesti online