Utorak 27.06.2017.
00:30
Vestionline

Zbog čega telefoni postaju sve tanji i uži?

pixabay.com
 

Naime, ako se uzme u obzir oblik Samsung, Apple i LG telefona, čini se da je budućnost dizajna mobilnih telefona prilično jasna, piše Motherboard.

Prvobitni iPhone iz 2007, imao je na primer ekran razmere 3:2, čija je rezolucija iznosila samo 480x320 piksela! Čak i kada je tri godine kasnije ova kompanija predstavila svoj prvi retina ekran na iPhoneu 4, dimenzije telefona zadržale su isti odnos - 3:2. 

Android telefoni počeli su na isti način, a nekoliko godina kasnije prevagu je odnela razmera 16:9.  

Malo posle Android uređaja, novom trendu priklonio se i Apple sa iPhoneom 5, predstavljenim 2012. godine. Ova promena tada je delovala vrlo smisleno - telefoni su zadržali istu širinu, ali je vidno polje postalo znatno veće. 

Ubrzo su prevaziđeni i 16:9 modeli. Kako su smartoni rasli sve više, postalo je jasno da ova razmera nije najpogodnija za korišćenje telefona. Tada su stigli telefoni sa ekranima drugačijih dimenzija. 

Ovaj odnos danas iznosi 2:1, a uveden je sa sasvim očiglednim razlogom - prilagođavanje osnovnom načinu na koji trenutno koristimo mobilne telefone. 

S obzirom na to da veliki deo vremena provodimo koristeći aplikacije i servise koji se zasnivaju na vertikalnom pregledanju sadržaja, ta razmera potpuno odgovara našim potrebama. Telefone držimo u jednoj ruci, palcem pomeramo sadržaj dole ili gore, i klikćemo na stvari. 

Toliko smo čak naviknuti na tu radnju, da mnogi od nas zaboravljaju da postave telefon u horizontalan položaj kada nešto snimaju.

2024 © - Vesti online