Petak 23.06.2017.
12:58
telegraf.rs, Vestionline

Hrvatska ponovo šokira: Nema osnova da tabla sa ustaškim pozdravom bude uklonjena iz Jasenovca

wikipedia.org/anonimus
Sporna tabla ostaje, Hrvati ne vide zašto bi je uklonili

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, međutim, u izjavi za regionalu televiziju N1 demantovao je te navode.

Kako su mediji objavili, odluka je odgovor je Ministarstva uprave na interpelaciju najuticajnije opozicione SDP.

Odgovor SDP-u je već napisan, a ministar uprave Lovro Kuščević će ga još jednom, kako se navodi, usaglasati sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Neistinita je informacija o odluci vlade da će ploča HOS-a s natpisom "za dom spremni" ostati u Jasenovcu - kazao je premijer Plenković u Briselu, renela je regionalna N1 tv.

Upitan treba li ta ploča tamo da ostane, Plenković je odgovorio:

- Sve sam rekao u intervjuu neki dan. To je tema o kojoj trebamo razgovarati sa svim partnerima u vladi. U intervjuu sam rekao sve, pročitajte ga. Kad to bude tema u Evropskom Savetu, onda ćemo o tome pričati - rekao je Plenković.

Prethodno je Večernji list preneo da je Ministarstvo uprave utvrdilo da nema zakonskog uporišta za uklanjanje sporne spomen ploče podignute pripadnicima HOS u centru Jasenovca na kojoj isklesan ustaški pozdrav "za dom spremni".

Hrvatski Večenji list piše i da će narednih dana uslediti i sastanci sa udruženjima veterana na temu sporne spomen ploče.

Predlog odgovora Ministarstva uprave temelji se na proučavanju zakonske regulative koja, kaže izvor Večernjeg iz vlade, ne predviđa sankcije za isticanje pozdrava "za dom spremni".

Dok se zakonska regulativa ne izmeni, pojašnjava isti izvor, nema uporišta u zakonu da se sporna spomen ploča, postavljena prošlog novembra, ukloni iz Jasenovca.

Ali, kako navodi, svako ko smatra da ta ploča vređa njegova osećanja može podići tužbu sudu.

2024 © - Vesti online