Četvrtak 22.06.2017.
12:59
Tanjug

Bramerc: Srbija i Srpska da priznaju genocid u Srebrenici

EPA/Fehim Demir
Serž Bramerc tokom posete Srebrenici

- Te vlasti (Srbije i RS)  moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu. To nije potpuno rešenje, ali teško je videti da će se taj problem početi rešavati i da će početi pravo pomirenje ako i dok se to ne dogodi - naveo je Bramerc u intervjuu sarajevskom Oslobođenju uoči komemoracije u Potočarima, 11. jula.

Srbija i Reublika Srpska se slažu da se u Srebrenici tokom proteklog rata dogodio zločin, ali ne i genocid. Tribunal je, kaže Bramerc, samo osudio pojedince za zločine, uključujući genocid. 

- Optuženi za genocid vole da kažu da su "radili u ime Srbije", minimizirajući vlastitu krivicu i pokušavajući da stvore "kolektivnu krivicu" - rekao je, između ostalog, Bramerc, koji smatra da je geniranje genocida koji je počinjen u Srebrenici postalo uobičajeno.

- Ja bih rekao da je genocid najosetljivije pitanje za žrtve, posebno za porodice onih 7.000 muškaraca i dečaka koji su ubijeni u Srebrenici i onih 30.000 žena, dece i starijih koji su bili terorisani i silom isterani iz svojih domova - naveo je.

Prema njegovim rečima, žrtve i njihove porodice se danas još uvek bore da obnove svoje živote i,kako kaže, svi mi pre svega to treba da zapamtimo i pružimo im podršku.

2020 © - Vesti online