Sreda 21.06.2017.
18:44
b92.net, Vestionline

Prvi "šamar": Rusija otkazala razgovore sa SAD

youtube.com/Marina Petrova
Sergej Ribjakov ne "miriše" SAD

Otkazivanje sastanka je usledilo nakon što su SAD uvele nove sankcije Rusiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Ribjakov je naveo da "situacija nije pogodna da bi se ovaj dijalog održao" i uputio kritike na račun SAD zato što "nisu ponudile, niti nude bilo šta konkretno" o čemu se može razgovarati, prenosi AP.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa objavila je u utorak da je uvela sankcije za 38 ruskih pojedinaca i firmi zbog ruskih aktivnosti u Ukrajini. 

Kako je agencija prethodno prenela, zvanični Kremlj izrazio je žaljenje zbog uvođenja sankcija i upozorio mogućom odmazdom. 

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je danas da taj potez SAD nije bio konstruktivan i dodao da "se različite opcje razmatraju na stručnom nivou". 

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je prethodno da su sankcije osmišljene sa ciljem da "održe pritisak na Rusiju kako bi delovala u pravcu diplomatskog rešenja". 

Odnosi između Rusije i SAD ostaju napeti uprkos tome što Bela kuća namerava da zakaže sastanak američkog predsednika sa Putinom na marginama sastanka Grupe 20 koji se održava sledećeg meseca. 

Peskov je potvrdio mogućnost takvog sastanka, ali je naveo da nikakvih priprema za to još nije bilo, navela je agencija.

2024 © - Vesti online