Sreda 21.06.2017.
00:55
Vestionline

"Vesti" u Berlinu: Ravnodušni prema teroru

EPA/Sacha Steinbach
Blamaža: Demonstranti na kelnskom trgu Hojmarkt

To je ironično opisao list "Bild" porukom da je 99,99 odsto muslimana u Nemačkoj moto protesta "Ne sa nama!" bukvalno shvatilo i - ostalo kod svojih kuća.

List je analizirao razloge te propale šanse da se islamski svet ogradi od ubica u svojim redovima i najpre spomenuo - ravnodušnost. "Pet prošlogodišnjih islamističkih napada u Nemačkoj i sedam koji su sprečeni - a svi teroristi su se pozivali na islam. Uprkos tome, antiteroristički protest je jedva naišao na odjek među njima."

Pri tome, nemačka država nema partnera na muslimanskoj strani, jer su postojeće organizacije (Centralni savet muslimana, DITIB, Mili Gorus ili Liberalno-islamski savez i druge) žestoko zavađene i zastupaju samo ograničen broj svojih pristalica.

Praznik

Islamski savez DITIB, kojim diriguje vlada u Ankari, otkazao je učešće zbog praznika (ramadan, odnosno ramazan).

I na kraju, muslimani nisu integrisani u Nemačkoj. Od ukupno 4,3 miliona, tri miliona dolazi iz Turske, a za polovinu njih su zapovesti svoje vere važnije od zakona države u kojoj žive. Ekspert Štefan Majer kaže da se to "skoro graniči sa negiranjem države, a to je nespojivo sa nemačkim vrednostima".

2024 © - Vesti online