Utorak 20.06.2017.
12:31
Vestionline, Tanjug

Svilanović:Jedinstveno ekonomsko tržište deo puta ka EU

youtube.com/Regional Cooperation Council
Goran Svilanović nije za jedinstveno ekonomsko tržište bez EU

Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu naišla je na kritike u Crnoj Gori, jer će, prema oceni stručnjaka, usporiti evropske integracije.

Svilanović kaže da je RČ poslao Evropskoj komisiji (EK) višegodišnji akcioni plan za stvaranje ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu.

- Međutim, sve ovo što je stavljeno na sto, stavljeno je pod tri uslova: prvi da zaista doprinosi ispunjavanju onoga što su države predale EK kao ekonomski program; drugo da sve ovo što se dogovara bude deo procesa pridruživanja, što znači da ubrzava proces pridruživanja individualnih zemalja i treće da se ovim ni na koji način ne mijenja proces pridruživanja ni strategija - rekao je Svilanović za podgoričku Pobjedu.

On je dodao da, osim Crne Gore, rezerve imaju i druge države jer ne žele bilo kakav dogovor koji bi zamenio proces pridruživanja EU.

Crnogorski stručnjaci, naime, protive se formiranju zajedničkog tržišta jer smatraju da je to političi, a ne ekonomski projekat i predstavlja, kažu, svojevrsno odlaganje integracija.

Podsećamo da je prošle sedmice evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han tokom posete Beogradu izjavio da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu sjajna, jer će obezbediti veću privlačnost za investicije.

Puna saradnja u EU Lideri šest država Zapadnog Balkana trebalo bi da 12. jula na samitu u Trstu usvoje nacrt akcionog plana koji sadrži mere u cilju stvaranja zajedničkog ekonomskog područja na inicijativu Ekonomske komisije.

Dakle, kako kaže, stav Crne Gore treba da bude jasan i decidan - ekonomska saradnja da, nejasni politički eksperimenti ne.

2024 © - Vesti online