Utorak 20.06.2017.
10:56 >> 20:38h
Vestionline, Tanjug

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja

Reuters
Srbiji se otvaraju "vrata" u EU

Pregovori u okviru poglavlja 29 doprineće usklađivanju carinskih propisa Srbije i EU i dovesti do ukidanja carina za robu iz EU u trenutku kada Srbija uđe u članstvo Unije.

Danijelson: Čvrsta evropska perspektiva Srbije

Generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson rekao je da otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom pokazuje da je njena evropska perspektiva čvrsta i realna.

Danijelson je rekao da da su poglavlja 29 i 7, veoma važna za ukupnu konkurentnost srpske privrede. Prema njegovim rečima, srpska privreda već je u velikoj meri integrisana u tržište EU, a otvaranje ovih poglavlja će tome još više doprineti.

"To pokazuje koliko smo bliski", kazao je Danijelson na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferecije.

On je uveren u odlučnost Srbije da nastavi sa neophodnim reformama i da će to voditi otvaranju još poglavlja do kraja godine.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se nastave reforme u oblasti vladavine zakona, sudstva, borbe protiv korupcije i fundamentalnih prava.

Važan je, kako je dodao, i nastavak pregovora sa Prištinom. "Sarađivaćemo sa Srbijom i dalje i podržavaćemo je i dalje", zaključio je Danijelson.

Kada je reč o usklađivanju prava u oblasti intelektualne svojine, očekuje se uspostavljanje veće pravne sigurnosti kada su u pitanju autorska prava, brendiranje robe, zaštita potrošača, borba protiv piraterije. 

Sa dva novootvorena poglavlja, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od 35 imati 10 otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno i zatvorena. 

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja predvodi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, rekla je da je otvarnje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije još jedna poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju. 

Istovremeno svako poglavlje predstavlja oblast društvenog života koji se reformiše u Srbiji prvenstveno u cilju dobrobiti države i njenih građana, dodala je Joksimovićeva. 

"Želim da naši građani razumeju poruku da članstvo u EU nije cilj samo po sebi već upravo ono što jeste deo naše razvojne agende, ekonomskih reformi, jačanja institucija, vladavine prava, dobre i efikasne državne uprave, svih tih važnih segmenata koje naši građani prepoznaju kao važne za bolje funkcionisanje države i bolji život u Srbiji", rekla je ministarka.

To jeste zapravo i deo naših procesa pregovara sa EU kroz različita poglavlja, naglasila je Joksimovićeva u izjavi novinarima u Luksemburgu, gde je Srbija otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU.

Joksimovićeva kaže da se kroz pregovore u otvorenom poglavlju 7 koje se odnosi na prava intelektualne svojine dotiču interesi onih koji rade u delu inovacija i umetnosti i koji na inovativan način podržavaju srpsku ekonomiju.

"Tu je i borba protiv piraterije, bolja zaštita potrošača, bolje pozicioniranje naših kompanija na unutrašnjme tržištu, brendiranje, oznake geografskog porekla. To su vrlo važne stvari za naša mala i srednja preduzeća, ali i ukupno za ljude koji se bave umetnošću i inovacijom kao važim delom ekonomskog razvoja", poručila je ministraka Joksimović.

Kada je reč o poglavlju 29 koje se tiče carinske unije, Joksimovićeva kaže da je to poglavlje koje će doneti korist za svakog građanina, kompaniju i da že svi u privredi i društvu osetiti korist carinske unije.

"To znači da ćemo po zatvaranju funkcionisti po pravilima carinske unije u smislu nesmetanog protoka roba među zemljama članicama i istih carinskih kvota prema trećim zemljama", naglašava Joksimovićeva.

Ona poručuje da poglavlja nisu nešto apstraktno već da predstavljaju oblasti društvenog života koja se reformišu u Srbiji.

"Zadovoljna sam otvaranjem ova dva poglavlja. To predstavlja 10 poglavlja koje je Srbija otvorila. Četri smo otvorili tokom malteškog predsedavanja što nije loša dinamika imajući u vidu da je ovo bila godina izazova za EU i još uvek je, s obzirom na izbore u Evropi, ekonomske probleme i Bregzit", rekla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, primećeno je da je Srbija radila dobro, da su reforme donele početne rezulatete u ovim oblastima što je bilo dovoljno da možemo da otvorima poglavlja.

Jadranka Joksimović kaže da Srbija nastvalja dalje sa reformama. Ona je takođe uverena da će nova Vlada na najbolji način nastaviti strateški važan put razvoja Srbije koji se brže i efikasnije sprovodi kroz proces evropskih integracija.

2024 © - Vesti online