Ponedeljak 19.06.2017.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: Lična arhiva

Nova donacija, stari darodavac

Lična arhiva
Osvaja srcazemljaka: Sergej Petkov

- Sergej ima harizmu koja razoružava. Veliko hvala ovom divnom čoveku iz Nemačke. Bili smo oduševljeni njegovom dobrotom kada nas je prvi put kontaktirao. Nedugo potom nam je poslao prvu donaciju, a sada, kada je stigla i druga, ne možemo da verujemo da takvih ljudi ima - rekla je Vesna Petkov našim novinarima.

Nažalost, njenog sina zli usud prati od rođenja, jer je na ovaj svet stigao sa oštećenjem na kičmenom stubu, a zbog hidrocefalusa ugrađena mu je pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini, ustanovljen je novi problem, sindrom zbog kojeg njemu hrana umesto u želudac odlazi u pluća. Nakon intervencije koja je trebalo da mu pomogne u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, njegovo stanje je danas još gore. Sergej diše uz pomoć kiseonika, jede uz pomoć gastrostome i ne govori. Pre operacije, disao je samostalno i mogao je da govori, pa se roditelji pitaju zašto već četiri godine nisu čuli glas svoga sina, ako je operacija, kako su lekari rekli, bila uspešna.

- Mi smo zbog svega toga odlučili da potražimo pomoć u Italiji, na klinici Bambino Geco koja se bavi ovakvim stanjima. Kontaktirali smo ih, poslali kompletnu dokumentaciju i sada čekamo odgovor šta oni mogu da urade za našeg Sergeja i koliko bi to koštalo. Očekivana suma je za početak oko 10.000 evra. Za sada smo prikupili nešto više od 6.000. Nažalost, sami nemamo novca da platimo put i lečenje. Jedva uspevamo da mu obezbedimo osnovnu negu koja mu je potrebna, jer je sve jako skupo - priča mama Vesna.

Dodaje da im veliki problem predstavlja i boca za kiseonik koju moraju da nose uvek sa sobom. Rešenje je pokretni koncentrator kiseonika, ali on je nedostižan za Petkove.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu na telefon +381 65 317 62 36, ili izvršiti direktnu uplatu na žiro-račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72. Devizni račun je IBAN RS 35330043020193095741. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju "Vesti".

- Sergej je uprkos svim zdravstvenim tegobama mentalno očuvan dečak, kome prija druženje kao i svoj drugoj deci. Voli da provodi vreme u parku, ali je svaki izlazak veoma komplikovan. Mnogo bi nam pomogao u svakodnevnom životu pokretni koncentrator kiseonika, koji se nosi kao torba na ramenu, a koji bi zamenio velike boce kiseonika. Kako košta 3.000 evra, nažalost mi to ne možemo obezbediti. Značio bi nam i polovni, samo da je u funkciji - iskrena je Vesna.
Ističe da će se boriti do poslednjeg atoma snage da Sergeju bude bolje, jer, njegova želja za životom ne dozvoljava joj da odustane.

 

2024 © - Vesti online