Utorak 20.06.2017.
05:30
Punkufer.hr

Stjuardesa će vam zabraniti ulazak u avion u dva slučaja

pixabay
Stjuardesa ili domaćica aviona uvek dobro prouči svakog putnika pre ulaska u avion

- Kada se smeškam putnicima i pozdravljam ih pri ukrcavanju u avion, dobro proučavam svakoga ponaosob - ističe stjuardesa sa 27 godina staža Dženis Bridžer.

Informacije koje stjuardese pokušavaju da otkriju iz kratkog susreta sa putnicima na ulasku u avion su: 

1. Da li ste pod uticajem alkohola ili droga?

Osoblje u avionu ima pravo da ne dozvoli ulazak osobi koja je pod uticajem alkohola ili droga, priznaje stjuardesa Sjak Šultis.

- Odbićemo ulaz osobi koja bi mogla da ugrozi bezbednost ostalih na letu. U svojoj 30-ogodišnjoj karijeri sam to morala da učinim četiri puta, i imala sam sreću da me je podržao ostatak osoblja - rekla je ona.

U slučaju eventualne opasnosti svi putnici bi trebalo da budu evakuisani iz aviona u roku od 90 sekundi, pa stjuardese ne žele da u takvim stresnim situacijama "pregovaju" sa osobama koje ne žele da sarađuju ili ne razumiju ozbiljnost situacije. 

2. Da li ste ozbiljno bolesni? 

Stjuardesa Mirijam Mimi, sa 23-godišnjim stažom, obavezno proveri i da li je putnik uplašen zbog vožnje avionom. U tom slučaju posvetiće mu dodatnu pažnju tokom leta, da bi mu pomogla da se opusti i uživa u letu. S druge strane, mogla bi da zabrani ulazak osobi koja je bolesna. 

- Uvek ih pozdravim i pitam kako su. Onima koji su nemoćni, bledi ili toliko bolesni da se jedva kreću nećemo dozvoliti da uđu u avion. Svi se nalazimo u istom zatvorenom prostoru, pa ne želimo da se i drugi razbole - pojašnjava ova stjuardesa. 

Iako je osoblje u avionu uvežbano za davanje prve pomoći, oni nisu doktori i ne znaju da dijagnostifikuju problem. Zato je bolje da osobe koje pate od ozbiljnijih zdravstvenih probleme svoje stanje "srede" na zemlji, pre korišćenja usluga vazduhoplovnih kompanija.

2024 © - Vesti online