Ponedeljak 19.06.2017.
00:45
J. L. Petković - Vesti

Borko Stefanović za "Vesti": Šamar lažnim patriotama

V. Sekulić
Borko Stefanović, lider i osnivač Levice Srbije

Kako komentarišete predlog za premijera ?
- Gospođa Ana Brnabić je predložena zato što Aleksandar Vučić nema poverenje u više od 730.000 članova Srpske napredne stranke i zna da među njima nema nikoga ko bi mogao da ga nasledi na mestu premijera, jer za sebe smatra da je bezgrešan, najbolji i najveći. Time ih je dodatno ponizio. Pokazao je i šta misli i o SPS-u Ivice Dačića, koji je takođe preživeo još jedno poniženje. Siguran sam da on sada objašnjava svojima kako je mnogo bolje za SPS što će dobiti više ministarstava, jer će se to dobro odraziti na finansiranje stranke. Ana Brnabić se neće previše meštati u sopstveni posao, štiteći se lažnim i trošnim plaštom opravdanja da je ona samo stručnjak i da nije partijska osoba. Međutim, svi koji svoju stručnost stave u funkciju ove vlasti, suštinski su apsolutni, nedeljivi deo SNS-a. Znali su gde ulaze, šta prihvataju, ali im je to iz ličnih, moguće finansijskih razloga, bilo primamljivo. I, naravno, da mi je komično da gledam lažne turbo patriote poput Dačića i Krkobabića, koji će sada radosno da dignu ruku za izbor gospođe Ane Brnabić.

Levica Srbije se oglasila povodom napada na novinare na dan kad je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika Srbije. Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je pak rekao da će se lično založiti da napadači budu pohvaljeni i nagrađeni.
- I predsednik Srbije se tek sad dotiče te teme, cinično rekavši da su provokatori bili novinari, a ne oni koji su primenili nasilje nad njima. Ali, ta inverzija, zamena teza i brutalno laganje u oči građana Srbije, svojstveni su ovoj vlasti. Napad na novinare i snimatelje je velika sramota, to je video ceo svet, postoje krivične prijave i fotografije i nema nijednog zakonskog opravdanja da se ne postupa po tome. Vlast je pokazala da ih je baš briga, da su odluke njihove partije i saopštenja zakon, a ne ono što zaista piše u zakonu. Đukanović je otišao i korak dalje i dodatno sve izvrgao ruglu, ali sad bar znamo da su ti momci članovi SNS-a.

Rekli ste da je opozicija u Srbiji prokletstvo i da podrazumeva se da ste pristali da budete izopšteni iz zajednice, da ne možete da dobijete posao, da ste izloženi napadima po medijima, praćenju. Da li je moguće u takvim uslovima nastaviti borbu?
- Veoma teško. Ulazimo u šestu godinu političke svakodnevne borbe, i mi u Levici Srbije, a verujem ni prava opozicija neće odustati. Nadam se da će to biti sa izvučenim poukama, izbegavajući dosadašnje ogromne greške koje su svi pravili i sa svešću da se Vučić i njegov režim ne mogu uzdrmati tako što će se on lično napadati, već je potrebno građanima ponuditi bolju politiku i program.

Koga vidite kao opoziciju u Srbiji?
- U opoziciju ne mogu da se upišu LDP, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpska radikalna stranka, jer su to projekti režima. Čuli smo i od gospodina Aleksandra Šapića da je spreman da se u gradu Beogradu dogovori sa SNS-om, a mislim da je za građane važno da znaju šta će biti posle izbora. Nema ništa gore od preletaštva i konvertitstva koje je okovalo Srbiju, uz naravno, siromaštvo, bedu i sve veći nedostatak slobode u medijima.

Da li je opozicija spremna da se ujedini?
- Bilo bi jako dobro da se ujedini, za početak, za izbore u Beogradu. Neprekidno pozivam opoziciju na ujedinjenje, ali nas nisu poslušali ni za predsedničke izbore. Ne ljutim se, znam da su sujete i lažni osećaj veličine mnogo snažniji i natkriljuju njihovo razumno delovanje, ali se nadam da sada postoji svest o tome da niko nije veliki, da smo svi manje-više na sličnom procentu, osim Saše Jankovića. Bilo bi dobro da se okupimo oko jedinstvenog programa, vrednosti i dobrog kandidata. Ako stranke ostanu na sadašnjim pozicijama, plašim se da će to za većinu biti poslednje političko leto.

Protiv ulaska u NATO

Crna Gora ušla u Nato, Makedonija ulazi ubrzanim putem. Jednom prilikom i predsednik Vučić je rekao da bi mnoge naše probleme rešio ulazak u Alijansu.
- Ljudima se dopadnu sastanci u Briselu, verovatno se brzo fasciniraju velikim svetom ispred njih, naročito kad ste konvertit, bivši radikal, pa vam sve to deluje lepše i veće nego što jeste. Dođete na vlast kao rusofil, a obavljate kao prozapadno orijentisan političar. Levica Srbije smatra da članstvo u NATO-u nije u interesu naše zemlje. Mi ništa time ne bismo dobili i ko bi u zemlji u kojoj ne možemo da okrpimo bolnice i puteve, ali zato pravimo fontane, mogao to da plati. Ulaskom u NATO ulazite u sistem koji podrazumeva značajna izdvajanja za odbrambeni sektor, uslovljavanje od koga da kupimo naoružanje i možda najopasnije - učešće u imperijalnim akcijama širom sveta.


 

2024 © - Vesti online