Utorak 06.07.2010.
10:58
Vestionline

Srbija izručuje hrvatskog tajkuna?

Josip Gucić

Prema podacima hrvatskih ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa, policija je raspisala poternice protiv šezdesetak osoba koje imaju državljanstvo Srbije, ali prema Sporazumu o izručenju, može tražiti ekstradiciju 12 lica.


To je zato što sporazum sa Srbijom predviđa da će se međusobno izručivati samo oni državljani koji su u drugoj zemlji procesuirani za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.


Svih dvanaest državljana Srbije čije će izručenje po sporazumu tražiti Hrvatska jesu, kao i Gucić, osumnjičeni za krivična dela korupcije, a za sada ne traži nikoga zbog organizovanog kriminala.


Gucić bi, prema pisanju "Večernjeg lista", trebalo da ima državljanstvo Srbije jer potiče sa Kosova i Metohije, a otišao je u Srbiju krajem 2008. godine i odatle poručio da se ne namerava odazivati sudskim pozivima i dolaziti na postupke koji se još vode protiv njega u nekoliko sudova u Hrvatskoj.


Odlaskom u Srbiju on je želeo da izbegne i izvršenje presuda koje su protiv njega već donete, a jedna od njih je dve godine zatvora zbog podmićivanja sudskog veštaka kome je obećao 50.000 evra da bi dobio pozitivno mišljenje u istražnom postupku koji je bio pokrenut.


Protiv Gucića i još četiri osobe koje su bile članovi uprave otvoren je i postupak zbog privatizacije "Osiječke pivare", i to zbog zlouptrebe položaja i falsifikovanja dokumentacije.


Sudi mu se i na Županijskom sudu u Rijeci, jer da je kao direktor "Brodokomerca" na kriminalan način stekao stan u tom gradu.


Vrhovni sud Hrvatske je prošle godine poništio presudu kojom je Gucić bio oslobođen za zlotrebu položaja, jer je prisvojio više od pola miliona evra malverzacijama u dokapitalizaciji "Slavonija osiguranja".

2024 © - Vesti online