Nedelja 18.06.2017.
11:31
D. Dekić - Vesti

Performans u Vranju: Oružje štiti ili plaši

Promo
Organizacija SOS Vranje se bori protiv nasilja nad ženama uličnim performansom

Organizatori akcije pored Odbora za ljudska prava iz tog grada su i  SOS telefon Vranje i Centar E8 u partnerstvu sa Centrom za istraživanje javnih politika iz Beograda.

Svake godine u Srbiji oko jedne trećine žena u slučajevima nasilja u porodici bude ubijeno iz vatrenog oružja.

Ipak, u javnosti, ali i među kreatorima politika, nedovoljno se uviđa važnost zaokruživanja javnih politika koje povezuju nasilje u porodici i posedovanje legalnog i nelegalnog vatrenog oružja.

U Srbiji ne postoji jedinstvena evidencija u slučajevima ubistva žena vatrenim oružjem u kontekstu rodno zasnovanog nasilja.

Centar za istraživanje javnih politika u svom istraživanju "Analiza zloupotrebe oružja i uticaja na rodno zasnovano nasilje kroz građansku akciju i javno zagovaranje politika", ukazuje na važnost sveobuhvatnog povezivanja i zaokruživanja javnih politika, zakonodavnog okvira i praksi koji se bave vatrenim oružjem i nasiljem u porodici, što je i jedna od obaveza Srbije u okviru primene Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

U Srbiji, čak i kada komšije znaju da neko ima neprijavljeno oružje, ne žele da takvu osobu prijave.

Kada je prošle godine u slučaju nasilja u porodici u Žitištu pored Zrenjanina ubijeno petoro i ranjeno 22 ljudi, iz nelegalne automatske puške, propuštena je prilika da se u isto vreme organizovana akcija legalizacije oružja bolje osmisli, i javnost senzibiliše da posedovanje oružja u kući predstavlja pretnju za ženu i decu čak i ako ta puška, pištolj ili revolver nisu opalili.

Statistika femicida upozorava na stepen nebezbednosti žena u slučajevima nasilja u porodici i posedovanja legalnog i nelegalnog vatrenog oružja:

Izveštaji o femicidu ženske Mreže "Žene protiv nasilja", o slučajevima ubistava žena, obuhvataju podatke na osnovu medijskih izveštaja i pokazuju da je u periodu od 2012. do 2016. godine 33% ubistava u prodično-partnerskom odnosu u Srbiji počinjeno upravo vatrenim oružjem.

Za poslednjih 5 godina ubijeno je 170 žena u porodično-partnerskom odnosu, a njih 57 vatrenim oružjem.

2024 © - Vesti online