Utorak 06.07.2010.
09:35
Srna

Zlostavljano svako treće dete u BiH

Alen je istakao da je u BiH 170.000 siromašne dece, a da 26 odsto stanovništva živi na ivici siromaštva.


"Sve ove brojke odraziće se na budućnost. Jer, ako se ne bude dovoljno ulagalo u obrazovanje, mladi neće biti konkurentni u Evropi. Veoma smo zabrinuti zbog velikog odlivanja mladih i kvalitetnih kadrova u potrazi za poslom u Evropi ili Americi. Ovaj trend treba hitno menjati", izjavio je Alen za "Dnevni avaz".


Prema njegovim rečima, znatan broj dece u BiH nije upisan u matičnu knjigu rođenih, čime su im uskraćena osnovna prava.


"Jedan od problema sa kojima se BiH i ranije suočavala jeste to da je sistem sa statističkim podacima uništen, tako da određeni i ne postoje. Treba izgraditi dobru bazu pouzdanih podataka na svim nivoima koji bi mogli koristiti ljudima", naglasio je Alen.


Iako se BiH suočava sa pojačanim kršenjima prava deteta, koja proizilaze iz političkih i etničkih predrasuda, socio-ekonomske tranzicije i neadekvatnosti sistema socijalne zaštite, Alen je zadovoljan njenim napretkom.


"Veliki progres je napravljen, postoje zakoni, od kojih se neki nalaze i u finalnoj fazi usvajanja. Postoji Nacrt zakona o maloletničkom prestupništvu, a naredni korak su sredstva i metode za njegovu realizaciju. Treba raditi i na uočavanju propusta, nedostataka i manjkavosti ovih zakona", naglasio je predstavnik UNICEF-a.

2024 © - Vesti online