Utorak 06.07.2010.
08:58
Vestionline

Domaći ledeni čajevi

Čaj od bresaka

Sastojci:  4-5 zrelih bresaka (oko 450 g), 1,5 l unapred skuvanog i ohlađenog čaja po izboru, 250 g šećera i limunov sok.

Breskve oljuštiti, izvaditi im košticu, pomešati sa šećerom i sve zajedno izmiksati. Dodajte limunov sok i ohlađeni čaj, dobro promešajte i čuvajte u frižideru. Služite u visokim čašama sa nekoliko kockica leda.

Od malina

Sastojci: 500 g malina, 250 g šećera, 2 kesice čaja po izboru, 2,5 dl soka od crvenog grožđa, sok od jednog limuna i 0,5 l hladnog soka od pomorandže.

Maline operite, usitnite u blenderu i dobijeni pire procedite kroz cediljku kako biste odstranili semenke. U posudu sipajte 0,5 l vode, dodajte šećer i kuvajte do vrenja uz stalno mešanje. Skinite sa ringle, dodajte kesice čaja, poklopite i ostavite da stoji 5 minuta. Izvadite kesice čaja i sačekajte da se tečnost ohladi pa dodajte pire od malina, sok od grožđa, limunov sok i sve dobro promešajte. Poklopite i čuvajte u frižideru najmanje 2 sata. Neposredno pred služenje dodajte sok od pomorandže i služite sa kockicama leda.

Od kupina

Potrebno je: 500 g kupina, 250 g šećera, dve-tri grančice sveže nane, na vrh noža praška za pecivo, 1 l ključale vode, 2 kesice čaja po izboru, 2,5 dl hladne vode, nekoliko kupina i listova nane za ukrašavanje.

Kupine operite, pomešajte sa šećerom i ostavite da stoje pet minuta, pa ih izgnječite drvenom kašikom. Dodajte prašak za pecivo, sitno seckane listiće nane, dobro promešajte i ostavite da stoje. Kesice čaja prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.

Izvadite kesice i još topao čaj sipajte preko mešavine od kupina. Ostavite da na sobnoj temperaturi stoji sat vremena. Dodajte hladnu vodu i mešajte dok se šećer sasvim ne istopi, poklopite i čuvajte u frižideru. Kada služite ledeni čaj od kupina u svaku čašu stavite i dve-tri cele kupine i nekoliko listova nane.
 

2024 © - Vesti online