Subota 17.06.2017.
03:30
Vestionline

Nova generacija bioskopa: Filmovi sad mogu da se pomirišu, okuse ili osete

youtube.com/Vocativ
Nove tehnologije u filmskoj industriji

Predstavnici tog biznisa veruju i da ovakve projekcije kriju brojne dodatne izvore prihoda.

U Pekingu, prvi bioskop u kojem publika dobija mogućnost da učestvuje u filmu. Gledalac može biti jedan od filmskih aktera, a ako mu se ne dopadne kraj, može i da ga promeni.

- Ukoliko izaberete da odete negde gde je hladno, vaše telo će se rashladiti, a ako izaberete da odete na plažu, automatski ćete osetiti sunce na koži. Okolina se dakle menja automatski u zavisnosti od sadržaja filma - kaže Vang Kongking, predsednik kompanje HTC VR.

Ovakva tehnologija iako je inače jako skupa, sada je dostupna svima samo kupovinom karte.

- Oprema potrebna za jednog gledaoca košta skoro šest hiljada dolara. Mi želimo publici da pružimo pravi doživljaj i da pokažemo šta sve može savremena tehnologija. Planiramo u narednoj godini da otvorimo oko 100 bioskopa širom zemlje - rekao je Guo Jun, potpredsednik "Gome".

Za tradicionalne bioskope, kakve svi znamo, osnovni izvor prihoda ugavnom je prodaja karata, a ovaj novi model revitalizovaće ovu industriju potpuno novim biznis planom.

- Mi ne prodajemo samo karte, mi izdajemo prostor, četiti dolara po satu, gde ljudi dobijaju hladni i topli napitak i 3D iskustvo filma. Troškovi realizacije ovakvog projekta su oko 295 hiljada dolara. Po ovom modelu prihod se ne ostvarujemo samo od filma već i od reklama - rekao je Guo Jun.

Prema mišljenju stručnjaka ovakva tehnologija mogla bi da zabeleži rast i do 130 odsto u narednih nekoliko godina u Kini.

2020 © - Vesti online