Petak 16.06.2017.
09:46
sputniknews.com, Vestionline

Šojgu: Ruska avijacija ubila Bagdadija u Raki

EPA/ISLAMIC STATE VIDEO / HANDOUT
Abu Bakr al Bagdadi

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, koje su preneli brojni svetski mediji, Al Bagdadi je najverovatnije stradao zajedno sa ostalim liderima Islamske države u napadu koji su ruske avio snage izvele 28. maja.

U toku je potvrda ove informacije, odnosno identifikacija tela. 

"Na osnovu informacija koje su proverene kroz više kanala, lider Islamske države Abu-Bakr al-Bagdadi, koji je ubijen u vazdušnom napadu ruskih snaga, bio je prisutan na sastanku vođa ID koji je i bio meta napada", saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.

Ko je Abu-Bakr al Bagdadi?

Vođu Islamske države mediji su do sada nekoliko puta sahranjivali, trovali i hapsili. Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije daje Al Bagdadi najpre otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vest i da je uhapšen. Svaka od tih informacija, međutim, ispostavila se kao netačna. 

Al Bagdadi je postao najtraženiji terorista na svetu i za njega je američki Stejt department ponudio najveću nagradu ikada ponuđenu u te svrhe. Takođe, zbog spekulacija o njegovoj smrti ali i činjenice da je meta broj jedan u borbi protiv terorističke Islamske države, Al Bagdadi je postao "misterija bez odgovora". 

Naime, niko do sada nije siguran ni gde i kad je rođen, a smatra se da mu je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, ali ni to nikada nije potvrđeno. Veruje se kako je al-Bagdadi pre formiranja ID bio "sramežljivi student islamskih nauka", ali je potpuno nejasno kako je jedna takva osoba mogla zauzeti čelo najbrutalnije terorističke organizacije na svetu. 

Abu Bakr al-Bagdadi, je kao šef sunitskog islamističkog pokreta Islamske države Iraka i Levanta ISIL 2014. pozvao muslimane da emigriraju na teritoriju koju ISIL drži pod kontrolom kako bi pomogli izgradnji "islamske države". 

Šef ISIL-a je takođe tada apelovao na džihadiste da pojačaju borbu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

2024 © - Vesti online