Petak 16.06.2017.
08:45
www.dw.com

Dojče vele: Da li Hrvatskoj prete teroristički napadi?

Reuters
Teroristi prete Balkanu

"Hrvatska je bila upetljana u rat u BiH"

- Teroristička pretnja Hrvatskoj je realna - reči su Pavla Kalinića, politikologa koji se bavi bezbednošću i šefa zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Pretnja o kojoj je reč, doduše, nije bila uperena ka Republici Hrvatskoj, nego ka Hrvatima i Srbima na Balkanu i pre svega onima u Bosni i Hercegovini. Ipak, u javnosti je protumačena i nešto šire, bez obzira na međudržavne granice.

Objavljena je prošle sedmice u glasilu Islamske države Rumiyah, a tu su pre Hrvata i Srba prozvani "otpadnici od vere", tačnije umereni muslimani koji žive na području Balkana.

- Bez obzira na to što njihove reči ne treba zanemariti, nužno je takvo adresiranje mete staviti u potpuniji kontekst - nastavlja Kalinić. "To znači da Hrvatska dolazi u fokus Islamske države po defaultu, jer je članica EU i NATO. Konačno, naša država je bila itekako upetljana u rat u Bosni i Hercegovini, što je činjenica koja ima svoju težinu pa kako god tumačili hrvatsku ulogu u tome ratu, dobro ili loše."

Sreća u nesreći: Ko zna gde je ta Hrvatska?

- Sreća u nesreći je to što je Hrvatska ipak marginalna u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu pa nisu slučajno fokusirani na Pariz ili London - zaključuje Pavle Kalinić.

Zlatko Dizdarević, novinar i bivši bosansko-hercegovački diplomata s bogatim iskustvom života na Bliskom istoku, takođe smatra da ništa od iznesenog nije nemoguće.

- Osnova drame u BiH je uporna, sistematska islamizacija domaćeg društva koje je ovde uvek bilo važnija supstanca nego što je država. To višekomponentno društvo Bosne i Hercegovine se razara ciljanom politikom spolja, s konačnim motivom profiterske otimačine. Najbrojnijoj naciji, Bošnjacima, sugeriše se već uspostavljena logika prava na temelju broja, tradicije i pripadništva porodici, u ovom slučaju - islamu. Ali kada je reč o terorizmu, tako se barem zna i protiv čega bi trebalo delovati već u korenu - kaže Dizdarević.

2024 © - Vesti online