Četvrtak 15.06.2017.
16:54
Vestionline, Tanjug

Evropski parlament "otpisao" Marin le Pen

Reuters
Marin le Pen je "završila" sa Evropskim parlamentom

Navodi se da  je Le Penovu za klevetu tužio gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi, nakon što je ona u maju 2015. godine iznela navode da Estrosi dozvoljava Islamskoj državi da plaća veoma malu kiriju za džamiju i da je "moralni saučesnik džihadista".

Poslanici Evropskog parlamenta su glasali za ukidanje imuniteta Le Penovoj, navodeći da nema razloga da veruju da je pravni proces protiv Le Penove u Francuskoj pokrenut "sa namerom da se našteti njenoj parlamentarnoj ili političkoj aktivnosti".

Ona nije bila prisutna na glasanju.

AFP navodi da ovaj slučaj nema veze sa zahtevom francuskih tužilaca da poslanici EP-a Le Penovoj ukinu imunitet zbog navoda da je Nacionalni front koristio novac namenjen parlamentarnim pomoćnicima da isplati osoblje svoje stranke u Francuskoj.

Odluka da se ukine imunitet Le Penovoj dolazi samo jedan dan nakon odluke EP da ukine imunitet njenom ocu, Žan-Mariju, zbog optužbi za rasizam.

Otac Le Penove je pod istragom zbog toga što je avgusta 2009. godine rekao da su imigranti ili osobe imigrantskog porekla odgovorne za 90 odsto zločina, podseća AFP.

AFP navodi da s obzirom na to da se očekuje da će Le Penova u drugom krugu parlamentarnih izbora biti izabrana za poslanicu francuske Skupštine, ona bi svakako u tom slučaju morala da se odrekne svog mesta u EP.

2020 © - Vesti online