Sreda 14.06.2017.
21:00
Vestionline

"Da ne popuštamo pritisku EU, jednom kad pognete glavu..."

Reuters
 

"Svaka katastrofa počinje neprimetno"

On je i upozorio da je to početak manipulacija suverenitetom zemalja članica.

- Prevashodni nacionalni interes je upravo to da kao suverena zemlja moramo sami da odlučimo koga ćemo primiti a koga nećemo na našu teritoriju. U suprotnom država odustaje do svog suvereniteta. Problem je u tome što je EU ta koja vrši pritisak da ih primimo. Trebalo bi da budemo svesni da je to početak manipulacija našim suverenitetima - kazao je danas Zeman tokom obilaska južne Češke. 

Predsednik je apelovao na Čehe da pripaze, zato što, kako je rekao, svaka katastrofa počinje neprimetno, a EU i migracijske kvote uporedio je sa zlim vilama iz češke bajke koje su isto tako molile da prvo gurnu jedan prstić, dva prstića da bi onda razvalile vrata. 

- Kad jednom pognete glavu, činićete to i sledeći put", rekao je Zeman i dodao da su izbeglice, koje se prvo češka vlada obavezala da primi, pa odustala u maju pošto je primila svega njih 12, ilegalni migranti. 

- Za to je izdvojeno 600 miliona kruna koje su mogle da budu upotrebljene u mnogo korisnije svrhe. A niko ne može da garantuje da nakon tih 6.000 izbeglica ovamo neće doći milioni izbeglica iz Afrike. A da će to biti grupa ljudi koji su nespojivi sa češkim i evropskim kulturnim korenima - kazao je predsednik Češke.

2024 © - Vesti online