Sreda 14.06.2017.
20:00
aljazeera.net

VIDEO: Ovo je čovek koga se Putin najviše plaši

Reuters
Aleksej Navaljni

Navaljni vodi neprofitnu organizaciju koja se bavi istraživanjem korupcije, a skrenuo je pažnju na ljude bliske Putinu. Možda je čak i izazvao predsednikovu borbu protiv korupcije, zbog čega je svrgnut ministar odbrane.

U 2013. osuđen je na pet godina zatvora zbog pronevere u slučaju u kome nikada nije dokazano da je novac nestao. U nekoliko sati izveo je 10.000 demonstranata na ulice kada je i uhapšen, a sledećeg dana je oslobođen po zahtevu tužioca.

Navaljni želi da izazove Putina na predsedničkim izborima 2018. godine, ali presuda zbog pronevere ga trenutno udaljava od utrke.

Kritičari na levoj strani smatraju ga opasnim, jer podržava ruski etnički nacionalizam, a jednom je pozvao na proterivanje svih Gruzijaca. Čak je poređen i sa Putinom kao lider sa nacionalističkim predznakom, koji bi gradio kult ličnosti.

Njegova kampanja na internetu je jaka. U 2016. objavio je film koji povezuje sina glavnog tužioca sa ozloglašenom kriminalnom porodicom. Sud mu je naredio da ukloni video, pa ga je na svoje stranice aploudovao PornHub, sajt za odrasle.

Može li ovaj politički aktivista da zameni Putina?

2024 © - Vesti online