Sreda 14.06.2017.
19:34
Vestionline

Grci uporni: Ništa od NATO i EU za Makedoniju dok ne promeni ime

Reuters
Nova makedonska vlada želi dogovor sa Grcima

On je to rekao posle prvog sastanka sa novim šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim u Atini. Time je Kocijas ponovio stav svojih prethodnika koji je još na Samitu NATO u Bukureštu 2008. postao zvanična grčka spoljna politika.

Kocijas je rekao da je Grčka zadovoljna što je druga strana preuzela obaveze za popravljanje odnosa, ocenjujući da ti koraci ne zamenjuju pregovore o imenu, ali da svakako olakšavaju taj proces.

- Znamo da naš sused želi da bude član raznih organizacija, ali prvo treba da se reši ime. To mora da se zatvori i da dođemo do uzajamno prihvatljivog kompromisa - rekao je šef grčke diplomatije.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je rekao da će Makedonija konkretnim koracima završiti svoj deo i da nova vlada želi da gleda ka budućnosti. "Nemamo skrivene planove, želimo da vam budemo prijatelji", rekao je Dimitrov.

- Produžićemo da iznosimo argumente da je u interesu Grčke da budemo evropska demokratija koja će ući u NATO i početi pregovore sa EU - istakao je je šef makedonske diplomatije.

Kocijas i Dimitrov danas su u Atini razgovarali o merama za građenje poverenja, za unapređenje i proširivanje odnosa, o jačanju regionalne saradnje i ekonomiji. Dimitrov je zatražio podršku grčke javnosti za podsticaj da, kako je rekao, Makedonija ispravljeno hoda po putu evrointegracija.

2024 © - Vesti online