Četvrtak 15.06.2017.
00:55
D. Dekić - Vesti

Srbiju saterali u obruč

Tanjug
Između dve vatre: Srpski i američki vojnik na vežbi u Nemačkoj

Tako je srpski ministar odbrane Zoran Đorđević u društvu ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota na beogradskom aerodromu dočekao 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja. Oni će imati vojnu vežbu Platinasti vuk 17 sa kolegama iz Srbije, BiH, Bugarske, Makedonije, Mađarske, SAD, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore. U razmaku od nepuna dva dana, Đorđević je požurio u Belorusiju povodom vežbe Slovensko bratstvo 2017, gde uz ruske i beloruske vojnike učestvuje i 50 srpskih.

Teško na dve stolice

Vladan Živulović ukazuje da srpski napor da se zadovolje obe strane u jednom momentu može dovesti do pucanja.
- Zapad se bunio što Srbija ima para za vežbu na Istoku, a nema za ovu zapadnu, naročito pošto je prihvatila IPAP kao najviši oblik saradnje s Alijansom, kao korak pre ulaska u NATO, pa smo morali da nađemo sredstva i za vežbu Platinasti vuk 17 - otkriva naš sagovornik.

Promocija neutralnog položaja Srbije je, prema rečima predsednika Atlantskog saveza u Srbiji Vladana Živulovića, ispričana priča sa kojom se ne može dugo opstati, jer nam, kako kaže, ne veruju ni Zapad ni Istok.

- Gledaju na Beograd s podozrenjem i više neće čekati, već će i jedni i drugi ići na pritisak da se naša vlast izjasni gde je. Inače, to je neodrživa situacija, poput one kada čovek ima ženu i ljubavnicu koje znaju jedna za drugu, ali ne odustaju - objašnjava Živulović za "Vesti".

Makedonija je, smatra on, spremna za veliki ustupak oko imena jer se rukovodi svojom bezbednošću i sigurnošću i namerena da "spusti loptu" da zaštiti sopstvene granice. Kako ističe, Zaev ide na kartu da spase šta se spasti može jer ako zemlju brzo uvede u NATO, više nema "velike Albanije".

- Nema ni potencijalnih sukoba, već albanski problem ide pred sve članice Alijanse i rešava se konsenzusom, poput mađarskog oko njihove manjine sa Slovačkom i Rumunijom, i spora Grčke i Turske - pojašnjava Živulović, napominjući da je Crna Gora ulaskom u NATO obezbedila mirno rešenje sporova oko granica sa Hrvatskom, BiH i prema Kosovu.

Suština je, prema oceni vojnog analitičara Ljubodraga Stojadinovića, da ni Istok ni Zapad ne bi bili zadovoljni da se Srbija okrene ka jednoj strani, a pri tom je neće ni jedni ni drugi.

- Zapadni savez nas neće jer nismo raščistili sa razumevanjem spoljne politike, a Rusija u skladu sa svojim interesima ne želi da idemo na Zapad. Srbija ide na balans tragajući za saveznikom koji će podržati njenu neutralnost, ali to je šizofreno jer takvog nema - ocenio je Stojadinović za "Vesti" ukazujući da Beograd održava na privremenom stanju stabilnost s tendencijom da bude stalno.

N. Đurović

Preti izolacija

- U slučaju ulaska Makedonije, ostajemo geostrateška rupa na Balkanu, a pošto nas u NATO ne zovu, ako bismo se priklonili Istoku i Evroazijskoj uniji gde je i Kina, našli bismo se u kontinentalnoj izolaciji. Aleksandar Vučić je u govoru prilikom preuzimanja predsedničke funkcije rekao da je većina građana protiv ulaska u NATO, a taj odijum naroda prema Alijansi je razumljiv i opravdan zbog bombardovanja - kaže Ljubodrag Stojadinović.

Poslanik SNS-a, vojni analitičar Milovan Drecun, kaže da je Makedonija već u značajnoj meri integrisana u NATO, putem Partnerstva za mir.

- Sarađujemo i mi, a situacija je u odnosu na 1999. promenjena i ne može se prijem i saradnja okolnih zemalja smatrati okruživanjem NATO-a jer imamo i IPAP program s tim savezom i više nismo remetilački faktor, već partner - komentariše Drecun.
On ne vidi problem ni u održavanju dobrih odnosa s Istokom i Zapadom jer je u svetu na delu, kako kaže, policentrični poredak.

Zavetnici protiv članstva

NATO je, prema rečima funkcionerke Zavetnika Milice Đurđević, krenuo u svojevrsnu ofanzivu na Balkan, a njihov strateški interes, kako kaže, jeste da i Srbiju pod pritiskom uvuku u vojni savez.

- Zamena teze je da ćemo biti u nepoljnom položaju ako ostanemo van te Alijanse jer ćemo upravo članstvom izgubiti vojnu i političku samostalnost i prvi put u istoriji se svrstati se na stranu globalnih ekspanzionista. Srbi su u dva svetska rata podneli milionske žrtve i naš nacionalni interes je da ne dozvolimo da ginemo za tuđe interese - navela je ona i podsetila da je Austrija vojno neutralna, iako je okružena članicama NATO-a.

2024 © - Vesti online