Četvrtak 15.06.2017.
00:44
N. Jokić - Vesti

Ili EU ili savez sa Rusijom

Reuters
Evropski parlament opominje Srbiju

U nacrtu rezolucije o Srbiji ocenjuje se da je Beograd "učinio važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom... što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora". Naglašava se da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora". Dodaje se da "to znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština".

Poziva se Evropska služba za spoljne poslove da "vrši procene onoga što čine dve strane u sprovođenju svojih obaveza". U predlogu rezolucije ocenjuje se da je Srbija ostvarila određeni napredak u pravosuđu, ali da "nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu". Izražava se zabrinutost zbog izostanka napretka u borbi protiv korupcije. Pohvaljuje se "aktivna ulogu Beograda u međunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala".

Ne tucite narod i novinare

Pozivaju se srpski zvaničnici da "ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana" i da "rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske snage" i aferu "Savamala". Podvlači se da su i "dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu".

Pozitivno se ocenjuje napredak Srbije na planu razvijanja tržišne ekonomije, "poboljšanje ekonomskog stanja" i smanjenja budžetskog deficita. Poziva se Srbija da više javno govori o strateškoj odluci da se Srbija integriše u EU kako bi se srpsko stanovništvo bolje upoznalo između ostalog i s visinom finansija koje u Srbiju dolaze iz budžeta EU. Opominje se Srbija zbog toga što kasni s povlačenjem evropskih predpristupnih fondova i konstatuje se da su razlog tome institucije koje nisu dovoljno efikasne.

2024 © - Vesti online