Sreda 14.06.2017.
13:11
Vestionline, Tanjug

Klaus: Vreme da se Češka pripremi za izlazak iz EU

commons.wikimedia.org/Pelz
Vaclav Klaus smatra da Češkoj bolje bez EU

On je to poručio nakon što je Evropska komsija juče odlučila da pokrene prekšajni postupak protiv te zemlje, kao i  Mađarske i Poljske, zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica. 

- Suštinski i potpuno odlučno protestujemo protiv odluke EU da počne upravljanje Češkom Republikom zbog takozvanog nepoštovanja (odluke) da primi migrante na osnovu obaveznih kvota Brisela. Protestujemo protiv pokušaja da nas kazne i primoraju nas na poslušnost - rekao je Klaus. 

Prema njegovim rečima, EU samo pokazuje kakve su njene namere prema Češkoj,  navodi se u Klausovom saopštenju dostavljenom českim medijima. 

- Odbacujemo argument da moramo da budemo tamo, da moramo da budemo prisutni kada se donose odluke, da moramo da budemo u takozvanom tvrdom jezgru Unije. U procesu donošenja odluka u EU, iako danas jesmo prisutni, mi ne odlučujemo - smatra Klaus.

On je dodao da se glas Češke u EU  ignoriše i poručio da Češkoj nisu potrebne, niti želi subvencije iz evropskih fondova. 

- Sve to implicira jedini moguć i istovremeno jedini neophodan zaključak: vreme je da počnemo da se spremamo za izlazak naše zemlje iz EU. To je jedini način da našu zemlju, koju smo nasledili od naših predaka i imamo obavezu da kao odvojen entitet prenesemo budućim generacijama, sačuvamo i spasimo - rekao je Klaus. 

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek juče je snažno protestovao protiv odluke Evropske komisije da počne upravljanje Češkom Republikom zbog njenog neslaganja sa kvotama za prijem migranata. 

- Radimo veliki broj različitih stvari, primoravamo ljude da odlaze u zemlje gde ne žele ni da ostanu. Cela ideja koju guramo širom Evrope da preselimo mase ljudi, deluje nam pogrešno - rekao je on novinarima. 

2024 © - Vesti online