Sreda 14.06.2017.
12:55
Vestionline, Tanjug

Marković: Vojska CG otvorila vrata NATO

Tanjug
Crna Gora spremna na sve zadatke NATO-a

Marković je, čestitajući vojnicima i oficirima Vojske Crne Gore članstvo te zemlje u NATO, podsetio da su još u martu 2010. vojnici Crne Gore prvi put otišli u mirovnu misiju u Avganistanu, pod okriljem snaga NATO-a.

Bio je to, istakao je Marković, jasan znak da saveznici visoko cene spremnost, obučenost i odlučnost crnogorske vojske i na taj način poslata je nedvosmislena poruka.

- Kada crnogorsko društvo u celini bude spremno za ispunjavanje visokih standarda, onako kako su pripadnici vojske već tada bili spremni, Crna Gora će dobiti svoje mesto u društvu najmoćnijih država današnjice. Vi ste, dakle, prvi otvorili vrata Alijanse za svoju državu - rekao je Marković.

Premijer je istakao da je napor vredeo rezultata, jer je prvi put Crna Gora "trajno obezbedila državnu nezavisnost, mir i bezbednost za svoje građane i sve pretpostavke da se celokupna društvena energija usmeri ka ekonomskom napretku i stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život građana".

Marković je rekao da je svaki četvrti pripadnik Vojske Crne Gore proveo određeno vreme u nekoj od međunarodnih misija i operacija i da to predstavlja dragoceno iskustvo.

- To je podatak kojim se malo ko od saveznika može pohvaliti. Snažna vojska ne zavisi samo od svoje brojnosti već od spremnosti njenih pripadnika da profesionalno i u skladu sa najvišim standardima i vojnim doktrinama obavljaju postavljene zadatke - rekao je Marković i izrazio uverenje da će tako biti i ubuduće.

Premijer je obećao da će Vlada Crne Gore uvek sa posebnim senzibilitetom voditi računa o potrebama Vojske.

- I kada je u pitanju tehnička osposobljenost i modernizacija opreme i naoružanja i kada je u pitanju materijalni položaj oficira, podoficira i vojnika. Naša obaveza koja proističe iz članstva u NATO je da od 2024. godine izdvajamo iz bruto-društvenog proizvoda dva odsto za potrebe Vojske. Mi ćemo tu obavezu ispuniti. Želim takođe da znate da je trošak koji će država imati po osnovu članstva u Alijansi svega 450.000 eura; sav ostali novac koji izdvajamo biće utrošen isključivo za potrebe Vojske i njenih pripadnika - istakao je Marković.

2024 © - Vesti online