Utorak 13.06.2017.
22:13
Vestionline, Tanjug

Izveštaj EP: Šta Evropa traži od Srbije?

youtube.com/Politicarenje 011
Ima i napretka, ali i manjkavosti: Izbalansiran izveštaj EP o Srbiji

- Srbija jasno ide ka članstvu u EU. Zemlja je otvorila 8 poglavlja, od kojih su dva privremno zatvorena, a očekujemo otvarnje dva nova poglavlja - rekao je Meklaister otvarajući debatu u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Srbiji. 

Dejvid Mekalister  je naglasio da su tri tačke bitne na putu Srbije u EU - vladavina prava, ekonomske reforme i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. On je ponovio da je napredak u poglavljima 23 i 24 kao i u normalizaciji odnosa sa Prištinom "neophodan" za napredak Srbije na putu evrointegracija. 

EP naglašava da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom" i zato očekuje stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO). To je i "ključni preduslov za ukupni napredak pregovora", podvukli su poslanici EP u raspravi o rezoluciji o Srbiji, o čijem usvajanju će sutra glasati.

Parlament Evropske unije podvlači ukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a naglašava da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora". 

Malta, kao predsedavajuća Evropskim savetom, pozdravila je napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora kao i u saradnji sa EU i regionom. 

- Srbija je u 2016. godini napravila važan napredak. Bitno je da je taj napredak stabilan i da se nastavlja - poručila je predstavnica Malte Helena Dali.

Ona kaže da će malteško predsedvanje organizovati Međuvladinu konferenciju sa Srbijom sledeće nedelje na kojoj bi trebalo da budu otvorena poglavlja koja će dobiti zeleno svetlo svih zemalja članica.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johaes Han ispred Evropske komisije pozdravio je, kako je rekao, izbalansiranu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji koja je po njemu u skladu

- Srbija je napravila dobar napredak ka članstvu u EU što je strateški cilj koji su postavili i Vlada i predsednik Aleksandar Vučić - poručio je Han. 

Komesar Han je pohvalio Srbiju za napredak u oblasti regionalnih odnosa, u dijalogu sa Prištinom, kao i u reformi javne uprave i napora uloženih u rešavanje migracione krize. Han je izjavio da očekuje nastavak dijaloga sa Kosovom i da će se energija u Srbiji, posle predsedničkih izbora, usmeriti na reforme.

U nastavku rasprave evropski poslanici su konstatovali da je izvešataj o Srbiji "izbalansiran", da je zemlja napravila napredak ali i da ima manjkavaosti prevashodno u oblasti vladavine prava što se odnosi na borbu protv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja kao i poštovanje ljudskih prava.

EP je pozdravio učešće Beograda u međunarodnim vojno-policijskim misijama Evropske unije, ali "ponovo poziva Srbiju, saglasno zahtevima njenog statusa kandidata za članstvo, da postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji". 

Kako je to napomenuto, "smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija -Rusija". 

2024 © - Vesti online