Utorak 13.06.2017.
17:09
J. Arsenović - Vesti

Sudovi poslednja nada

A. Čukić
Srbija još bez rešenja za građane zadužene u Francima

U Srbiji je sada na potezu sud, a građani koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima pozvani su da protiv banaka podnose grupne tužbe.

Krajem maja je Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Novom Sadu iz novembra 2015. godine kojom je odbijen tužbeni zahtev za raskid ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima i naložio ponovno odlučivanje.

Drugim rečima VKS je usvojio zahtev klijenta, koji je tužio banku, tražeći raskid ugovora o kreditu zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka.

VKS je napomenuo da nije sporan stav Apelacionog suda da promena kursa stranih valuta u odnosu na dinar nije neuobičajena pojava na domaćem deviznom tržištu.

- Međutim, to ne znači da svaka pa i enormna promena kursa predstavlja uobičajenu pojavu - smatra VKS.

Ovaj sud podseća i na prethodnu konstataciju Osnovnog suda u Novom Sadu koji je aprila 2015. odobrio raskid ugovora, da je "tužilja uzela kredit za kupovinu kuće, a da joj sada za njegovo vraćanje treba nekoliko takvih kuća".

Koliko su krediti u švajcarcima, finansijski dokusurili ionako osiromašene srpske porodice, u udruženju Efektiva, organizaciji potrošača udruženja bankarskih klijenata, navode na jedno slikovitom primeru.

Šta je predložila Narodna banka

Narodna banka Srbije je pre dve godine predložila četiri modela za rešavanje problema kredita u švajcarskim francima. Dva modela su uključivala konverziju zajma u evro-kredit pod povoljnijim uslovima. Treća mogućnost je da zajam ostane vezan za švajcarski franak, ali se godišnja kamatna stopa snižava za jedan procentni poen, takođe uz produžetak roka do pet godina. I četvrta opcija je nudila zadržavanje duga u švajcarcima, ali se iznos mesečne rate u francima snižava za 20 odsto ugovorenog iznosa u periodu od 36 meseci, od dana zaključenja aneksa ugovora.

Klijent koji je podigao 150.000 evra (u francima), banci je isplatio oko 135.000 evra i onda dobio tužbu na neverovatnih 400.000 evra!

I iz Udruženja banaka Srbije (UBS) su svojevremeno poručili da je zaduženima u švajcarskim francima najbolje da svako pojedinačno ode u svoju banku i u razgovoru reši problem.
Predsednik UBS-a, Veroljub Dugalić je podsetio da su se građani zadužili u francima u 16 banaka.

U Srbiji je oko 20.000 građana zaduženih u švajcarcima, ali Narodnu banku Srbije to nije mnogo uznemirilo. Ona praktično nije ponudila rešenje, već četiri moguća modela, zauzimajući generalni stav da svaki korisnik kredita mora da bude svestan rizika koji preuzima i da njihovi dugovi ne mogu da se prelivaju na budžet i druge poreske obveznike.

- Ti modeli zapravo kažu građanima - evo, rata vam se povećala 2,5 puta, a mi vam nudimo da se smanji za 2.000 -3.000 dinara. I kažu to je super, a pustite loše đake u Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, oni ne znaju šta rade - konstatuje Dejan Gavrilović iz Efektive.

Kako su to rešili susedi

Hrvatska je još u vreme vlade Zorana Milovanovića pripremila zakon kojim su banke o svom trošku prenele sve kredite u švajcarskim francima u evre, uz smanjenje glavnice. Crnogorske vlasti takođe su sve kredite prebacili u evre, uz fiksnu kamatnu stopu od 8,2 odsto.
Među prvima je u rešavanju ovog problema krenuo energični mađarski premijer Viktor Orban. Mađarske vlasti su neposredno po skoku švajcarca naredile prevođenje stambenih kredita u forinte, a potom i da se sva zaduženja za potrošačke i auto-kredite prebace u nacionalnu valutu.

2022 © - Vesti online