Utorak 13.06.2017.
09:12
Vestionline

Durent oteo presto "Kralju", Golden Stejt je šampion!

EPA/LARRY W. SMITH
Šampionski pehar ponovo u rukama Golden Stejta

Voriorsi su se revanširali Kavalirsima za poraz u finalnoj seriji prošle sezone, i vratili pehar Lerija O' Brajena u Oukland, ponovivši uspeh iz 2015. godine, kada su takođe bili bolji od Klivlenda u finalu.

Zanimljivo da se Klivlend u petom meču odlučio za garnituru crnih dresova sa rukavima, u nadi da će im to pomoći da ponove podvig iz prošle godine, kada su od 1-3 u finalu sa Voriorsima stigli do šampionske titule.

Nakon prednosti Voriorsa od 9:4, Klivlend pravi seriju i iz dve sjajne kontre postiže poene za vođstvo 13:9. Nastavili su Kavalirsi sa fizički jakom igrom u defanzivi, u finišu prve četvrtine raspucao se i Kajri Irving, pa su gosti prvih 12 minuta završili sa plus četiri - 37:33.

Klej Tompson i Kevin Durent su veći deo četvrtine presedeli na klupi zbog dva brzo načinjena faula. LeBron Džejms je bio raspoložen na startu druge četvrtine, postigao četiri poena u nizu, pa je nakon njegovog kucanja preko Durenta Klivlend prvi put imao osam poena prednosti na meču.

EPA/LARRY W. SMITH
Tekst potpisa

GSW je nakon tajm-auta odgovorio serijom 6:0, Andre Iguadala snažno zakucava za samo minus dva (39:41). Voriorsi konačno uspevaju da pronađu svoj ritam, Durent diže publiku u "Orakl areni" sa dve trojke, Klivlend ulazi u mašinu Golden Stejta, koji brzo stiže do dvocifrene prednosti. Neverovatna serija 21:2.

Na tri minuta pre odlaska na odmor, koškanje između Dejvid Vesta i Tristana Tompsona umalo je preraslo u tuču. Furiozna igra Voriorsa u drugoj četvrtini omogućila im je da na poluvreme odu sa plus 11 (71:60). 

Na startu treće četvrtine, i Klej Tompson je "namestio" ruku i pogodio dve trojke. Kavsi ipak uspevaju da smanje zaostatak, u jednom trenutku na samo četiri poena. Tristan Tompson je svojim poenima bio "iks faktor" Klivlenda u ovom delu igre, ali je Kevin Durent pogađao ključne koševe za Golden Stejt u trenucima kada bi se protivnik rezultatski približio.

Džej Ar Smit je svojom petom trojkom iz isto toliko pokušaja zaslužan što su Kavalirsi u poslednjih 12 minuta ušli sa minus pet.

U četvrtoj četvrtini, Kevin Durent je ponovo istupio kao lider Voriorsa, koji održavaju prednost do samog kraja i osvajaju drugu titulu u poslednje tri godine. 

Kevin Durent MVP

EPA/MONICA DAVEY
Kralj predao presto: Lebron Džejms i Kevin Durent

Kevin Durent je osvojio svoj prvi šampionski prsten, sa 39 poena je najefikasniji igrač šampionskog tima, Stef Kari je dodao 34.

Andre Iguadala je bio odličan sa 20 poena, Drejmond Grin je doprineo sa deset poena, 12 skokova, pet asistencija.

LeBron Džejms je bio nadomak tripl-dabla: 41 poen, 13 skokova, osam asistencija. Kajri Irving je imao 26, Džej Ar Smit poen manje. Lebronu za utehu ostaje činjenica da je prvi igrač u istoriji koji je u finalu imao tripl-dabl prosek: 33.6 poena, 12 skokova, 10 asistencija.

Ali priznanje za MVP-a finala zasluženo je otišlo Kevinu Durentu.

2024 © - Vesti online