Ponedeljak 12.06.2017.
23:11
nezavisne.com

U BiH ušao novac sumnjivog porekla

Reuters
 

Ova javna tajna saopštena je i zvanično u Sarajevu, na početku dvodnevne konferencije posvećene rizicima od finansiranja terorizma. I dok su indikatore takvog rizika u Sarajevu analizirali domaći i britanski bezbednjaci, novo upozorenje stiglo je iz sedišta Saveta bezbednosti UN-a.

Bosne i Hercegovine kao veze sa terorizmom, ponovo je i previše na najnovijoj, danas objavljenoj, Konsolidovanoj crnoj listi. "Crnolistaši" sa bh. adresom, u Njujorku su se već odomaćili. Na više od 160 stranica najnovije crne liste, nalaze se pojedinci i organizacije kojima je BiH mesto rođenja ili boravka, a navodno su zabranjeni, piše RTRS.

Od pojedinaca ponovo prednjači Nusret Imamović, jedan od komandanata zloglasnog sirijskog Fronta al Nusra. Društvo mu pravi najmanje šest lica afro-azijskog porekla koji su "veštine" džihada baš u BiH sticali.

U drugom delu opet, nalaze se organizacije čiji je rad još 2010. godine navodno zabranjen. Ali, one su i dalje aktivne u BiH - pod istim ili izmenjenim imenom. Njihovi ogranci navedeni su sa preciznim adresama. Na te adrese domaći bezbednosni "čarobnjaci" očigledno ne svraćaju. Zato "finansijski čarobnjaci" arapskog porekla, Bosnu i Hercegovinu ne zaobilaze, piše RTRS.

- Očigledno je da je deo novca unet u BiH gde su napravljene transakcije, promet nekretnina u kome su cene iskazane nerealno i u tom pravcu se preduzimaju određene aktivnosti - kaže Mijo Krešić, zamenik ministra bezbjednosti BiH.

"Јavna tajna" gotovo protokolarno je saopštena. Bez pokušaja da se proceni vrednost sumnjivog novca! Bar javno! 

- Do sada nije vođena nijedna akcija kojom bi se presekli tokovi finansiranja - naglašava Dževad Galijašević, ekspert za terorizam. 

2024 © - Vesti online