Ponedeljak 12.06.2017.
21:35
nezavisne.com

BiH: Pravi se "bosanski Alkatraz" (VIDEO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zatvori još iz Austrougarske...

Grubeša je, obraćajući se novinarima, podsetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima odavno trebalo da bude završena, odnosno 21. jula prošle godine, ali je zbog sudskog spora podizvođača sa izvođačem radova došlo do totalne obustave radova punih 135 dana u građevinskoj sezoni.

Prvi državni zatvor u BiH, kojeg je Ranko Debevec, predsednik Suda BiH nazvao i "bosanski Alkatraz", moći će da primi 300 zatvorenika i 50 pritvorenika. Radovi se finansiraju kreditom Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra.

BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Radovi su povereni češko-španskom konzorcijumu "OHL ŽS-Brno i OHL Madrid". Kompleks zatvora prostiraće se na površini od 24.000 kvadratnih metara, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 kvadratnih metara kvadratnih. U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci.

Grubeša je kazao da će se uskoro krenuti i sa obukom zatvorskih čuvara, i da je jedan od osnovnih problema to što BiH nema iskustva sa pravljenjem zatvora, jer su zatvori koje ima iz doba Austrougarske.

2024 © - Vesti online