Ponedeljak 12.06.2017.
20:31
Vestionline

Partijsko zapošljavanje u Srbiji: Hostese i mehaničari u savetima za kulturu

pixabay.com
 

Partijska knjižica ima prednost nad stručnošću

Podignute ruke za izbor članova saveta najvećih kulturnih manifestacija u gradu. I dok odbornici vladajuće većine nisu komentarisali ovu odluku, opozicija ima zamerke.

- Hostese, prodavci rublja i slatkiša, mehaničari rashladnih uređaja, radnice kazina, proizvođači jaja i pilića. Nažalost, taj profil ljudi se nalazi u savetima, a često političari kažu da je prednost grada univerzitet i evo kad se dobije prilika da se pamet iskoristi, mi ga ne upotrebimo - kaže odbornik koalicije "Niš moj grad" Branislav Jovanović. 

Odbornik Dosta je bilo Dejan Petković navodi da je ovo "maćehinski odnos vlasti prema kulturi". 

- Način na koji udomljavaju kadrove i činjenica je da guraju ljude sa najtanjim biografijama ili bez biografija. Zapravo, to su pozicije bez sinekura i privilegija jer da su plaćene možda bi kadrovi bili još gori - ističe Petković.

U lokalnom antikorupcijskom forumu kažu da je ovo još jedan dokaz da se nismo oslobodili starih navika - partijskog kadriranja. 

- To je samo jedan od mnogobrojnih dokaza da, nažalost, još živimo u partijskoj državi u kojoj je partijsko kadriranje metastaziralo, zarobilo društvo i u kojem je partijska knjižica važnija od stručnosti i iskustva - navodi Zorica Miladinović iz Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš. 

Pre nekoliko meseci, zbog nezakonitog izbora, smenjen je direktor niškog pozorišta i to je bila prva presuda protiv stranačkog zapošljavanja. Izgleda da je to, što bi rekao naš narod, bila samo jedna lasta koja, ipak, ne čini proleće.

2024 © - Vesti online