Ponedeljak 12.06.2017.
08:58
Blic

"Bez članstva u NATO-u, Srbija ostaje bez zaštite u slučaju sukoba u regionu"

Reuters
Analitičari smatraju da Srbija treba da preispita mogućnost ulaska u NATO pakt

Nakon ulaska Crne Gore u NATO još samo dve zemlje u našem okruženju nisu članice tog saveza. Za Makedoniju je to možda i pitanje vremena, dok bi put BiH ka toj vojnoj organiziciji bio verovatno mnogo teži.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnosti, ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu i pomenute dve države. Zašto nije dobro da vojno neutralna Srbija bude u potpunosti okružena članicama Alijanse?

- Dobar deo srpskog naroda živeće u državama NATO-a i to ne možete ignorištete. Takođe, bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a nemamo vojne saveznike. To što održavamo vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom, a onda i sa Amerikom, to je lepo, ali to nije savezništvo - objašnjava Radić za "Blic".

On kaže da treba videti kakve su nam alternative, ali je problem što su naši političari ostrastili ljude i manipulisali njihovim emocijama.

- Podrška Srbije članstvu u NATO-u bila je znatno veća 2002. godine, kada su rane od bombardovanja bile najsvežije, nego danas. Stvorena je klima "za" i "protiv". Nismo se ozbiljno i argumentovano bavili pitanjem šta dalje - tvrdi Radić.

Okruženoist NATO-m nas čini bezbednim

Bivši pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević smatra, međutim, da eventualno članstvo BiH i Makedonije u NATO-u neće naterati Srbiju da preispita svoj stav o vojnoj neutralnosti, koji je zvanično definisan skupštinskom rezolucijom iz 2007. godine. On navodi da bi se to pre desilo u slučaju većih sukoba na Kosovu, u Makedoniji ili Bosni, jer bi to direktno uticalo na nacionalnu bezbednost Srbije.

- Ono što nam škodi je i to što se članstvo u NATO-u prepoznaje kao stepenica za ulazak u Evropsku uniju. Tu preovlađuju više političko-ekonomski nego bezbednosni razlozi - kaže za "Blic" Dimitrijević i dodaje da Srbija već ima dobru saradnju sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir.

I ne samo dobru, verovatno najjaču saradnju koju država nečlanica može da ima sa Alijanom. Upravo iz tog razloga, Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove smatra da je Srbija bezbedna.

- To što smo okruženi državama NATO-a ne vidim kao nešto je loše ili što ugrožava našu bezbednost. Naprotiv, nalazimo se u nekoj vrsti bezbednosne kolevke. Osim što smo članica Parterstva za mir, od novembra prošle godine pripadamo borbenoj grupi EU "Helbrok". Naša bezbednost je utemeljena i saradanjom sa državama regiona - navodi Novaković.

On, međutim, dodaje da uvek postoji prostor za veću saradnju.

- Treba da vidimo što je naša strategija i, po tom pitanju, uvek treba isključiti emocije - završava Novaković.

2024 © - Vesti online