Nedelja 11.06.2017.
22:05
Vestionline

EU sprema 2 milijarde EUR za Zapadni Balkan

pixabay.com
 

Pozivajući se na izvore bliske Evropskoj investicionih banci, ovaj sarajevski dnevnik piše da je nakon sastanka Saveta ministara EU i Evropskog saveta, gde se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, detaljno razgovarano i sa predsednikom EK Žan-Klod Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanoma za proširenje Johanesom Hanom.

Sagovornici Avaza kažu da im je rečeo da će EU morati da uloži dodatna sredstva za stabilizaciju i poboljšanje stanja na Balkanu. Od Sarajeva je, kako se navodi, traženo da pretresu budžet planiran za ovu godinu, kao i da se pronađu načini za preusmeravanje novca u projekte na Balkanu. 

Izvor Avaza, koji je insistirao na anonimnosti, je rekao i da se radi o inicijativi Nemačke, koja želi da se Unija snažno angažuje na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore. 

Precizirao je i da se na sastancima koje su imali sa zvaničnicima EU, zajedno s predstavnicima drugih evropskih finansijskih institucija, razgovaralo o iznosu od barem dve milijarde evra. To bi bio dodatni novac na onaj koji EU već troši na Balkanu ove godine. Inicijator dodatnog i snažnog angažmana Unije na Balkanu je Nemačka. 

2024 © - Vesti online