Nedelja 11.06.2017.
12:45
Đ. Barović - Vesti

Teroristi kreću na Balkan

Reuters
Pretnja svetskih razmera: Islamska država nikad opasnija

- Ne, tako nam Alaha, nismo zaboravili Balkan, ne, tako nam Alaha, nismo ga zaboravili i nećemo ga, Alahovom dozvolom zaboraviti. Tako nam Alaha, nismo zaboravili Srbe kafire. Ne, o Srbi kafiri, nismo vas zaboravili! Nismo zaboravili vaše ubijanje muslimana u Bosni i na Kosovu. Ne, tako nam Alaha, nismo zaboravili zlostavljanje naše braće i silovanje naših sestara. Ne, tako nam Alaha, nismo zaboravili šta ste uradili u Srebrenici i drugim mestima. Mi sa vama imamo jako dug nerešen račun, koji ćete platiti svojom krvlju", stoji, između ostalog u jezivoj pretnji Balkanu koja je izrečena u tekstu "Balkan: Krv za neprijatelje, med za prijatelje", magazina Islamske države "Rumija".

Prema dostupnim podacima na internetu reč je o onlajn časopisu koji je osnovala Islamska država Iraka septembra 2016. godine. Ovo nije i prva pretnja Balkanu od strane ID, ali, da podsetimo, do sada je to uglavnom činjeno putem video-spotova gde su glavni akteri mudžahedini sa prostora Bosne i Kosova. Međutim, nijedna od tih pretnji nije obistinjena.
Da ipak treba biti oprezniji upozorava i visoki zvaničnik UN, Džefri Feltman koji tvrdi da se Islamska država reorganizovala uprkos porazima koje je pretrpela u Iraku i Siriji i sada je "fokusirana više nego ikada" na napade na Evropu i druga područja izvan te konfliktne zone.
"ID je reorganizovao svoju vojnu strukturu, dajući veću moć lokalnim komandantima i fokusiraniji je više nego ikada na to da izvede napade izvan zone konflikta", naglasio je Fetman govoreći u Savetu bezbednosti UN.

M. Karović

Opasnost najpre iz Bosne

Bosansko pravosuđe je pre nekoliko dana prvi put oslobodilo jednog od povratnika sa ratišta u Siriji. Za profesora Simeunovića to je jasan pokazatelj da tamošnja država nije rešena da se obračuna sa ekstremizmom.

- Kao i na Kosovu, ni u Bosni ne postoji odlučnost vlasti da se obračuna sa islamskim teroristima, što pogoduje njihovom širenju. Oslabađanje povratnika sa ratišta i njihovo nekontrolisanje svakako da nije mudar potez jer je svaki od tih povratnika uzor velikom broju mladih ljudi. Podsećam da nisu opasni oni koji tek odlaze na ratišta jer nemaju iskustva u rukovanju oružjem zbog čega obično brzo i ginu, već oni koji se vrate iz Sirije i Iraka sa pozamašnim brojem ubistava iza sebe - izričit je Simeunović.

I za stručnjake iz oblasti bezbednosti, sagovornike "Vesti", reč je o pretnji koja mora biti najozbiljnije shvaćena. Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dr Dragan Simeunović ističe da je reč o pretnjama "sa kojima se nije igrati".

- Videli smo da ta vrsta ležernosti koju su neke evropske policije ispoljile odbacujući neka upozorenja koja su dolazila ili iz njihove sredine ili drugih zemalja, između ostalih i od Srbije, što je rezultiralo smrću velikog broja ljudi. Terorizam počiva na iznenađenju, ali to ne znači da ne može biti naslućeno, pa i saznato vreme i mesto potencijalnog napada. Zato je prevencija najvažniji deo borbe protiv terorizma. Nije poenta u tome da policija pobije teroriste nakon što su izvršili napad, pošto su oni i tako u samoubilačkoj misiji, već treba raditi na ranom saznavanju informacija o ekstremnim, ne samo postupcima, već i mišljenjima, o planovima ekstremistima i njihovim dogovorima - izričit je Simeunović.

Stručnjak iz oblasti islamskog teorizma, Dževad Galijašević takođe ističe domaće obaveštajne službe moraju da pojačaju budnost.

- Službe moraju sve da provere, da stave pod nadzor pripadnike svih radikalnih ideologija i posebno da povedu odlučne akcije za presecanje kanala finansiranja ekstremista - naglašava Galijašević.

Profesor Simeunović dodaje da Balkanu najveća opasnost preti sa Kosova, a zatim i Bosne.
- Daleko najveća opasnost celom regionu preti od albanskih ekstremista jer Kosovo je prvo u Evropi po broju dobrovoljaca Islamske države u odnosu na broj stanovnika. Njihovi isplepleteni religijski i politički ciljevi predstavljaju jako zapaljivu smešu koja može eksplodirati i kao terorizam i kao nešto više od toga na prostorima od Makedonije do Srbije - izričit je Simeunović.

Tanjug

Nema mesta strahu

Ministar odbrane Srbije, Zoran Đorđević, izjavio je da je situacija u Srbiji pod kontrolom i da "građani mogu da budu mirni i sigurni". Đorđević je kazao da Srbija ima snage i mogućnosti da se odbrani od svih izazova.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da bezbednosne službe temeljno prate situaciju i da sarađujemo sa policijama drugih zemalja. "Spremni smo da odgovorimo na sve pretnje", kazao je Stefanović.

2024 © - Vesti online