Nedelja 11.06.2017.
00:52
Vestionline

Peter Handke: Srbija je velika zemlja

EPA/Antonio Cotrim
Peter Handke

- Kome pripada istorija i pravo da priča istoriju o ratu? Srbi nemaju pravo da pričaju svoju istoriju, svoju priču u Holivudu. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Hrvata, Bosanaca, istorija rata, sve su to kupili Amerikanci. Imate Anđelinu Džoli i druge...to me je zgadilo - kazao je Handke na skupu na kome su učestvovali i Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, sa domaćinima Emirom Kusturicom i ministrom Vladanom Vukosavljevićem. 

Reditelj Kusturica se nadovezao da je Anđelina Džoli sa filmom "U zemlji krvi i meda" dobila ideološki zadatak da doda još malo crne boje na srpski narod i naveo bombardovanje kineske ambasade kao "najveću dobit" od NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, jer "će im Kina kad tad vratiti, a mi ćemo sve zaboraviti".

Danojlić vidi da u svemu leži odnos snaga i kontatovao da dvostruki pogled Srbije, prema jačem i prema slabijem, daje izvesnu zrelost koja nije dostupna svakome.

- Mala zemlja, mali jezik, mala kultura, mnogo smo videli i mnogo smo stradali. Ta iskustva nas čine posebnim, zrelim i otvorenim da gledamo u više pravaca, a ne samo prema sebi i prema jačem, uviđajniji smo prema slabima, otvoreniji prema onima koji stradaju više od nas. To je uloga kulture u našoj zemlji - primetio je Danojlić.

Handke je reagovao na njegovo mišljenje: "Milovane, prestani da Srbiju nazivaš malom zemljom!"

- Nema malih zemalja. Svaka zemlja je velika. Prestanite da govorite o Srbiji kao maloj zemlji. Vi ste velika zemlja, možda dosadna, ali velika zemlja - poručio je slavni pisac.
    

2024 © - Vesti online