Subota 10.06.2017.
19:24
Vestionline

"Agrokor" odgovara Rusima: Evo šta su rekli o blokadi za "Frikom" i "Dijamant"

EPA/Antonio Bat
 

Rusi nadigrali hrvatsku državu

"Privremena mera na raspolaganje deonicama Agrokorovih kompanija u Srbiji neće ni na koji način uticati na realizaciju kredita. Ugovor je potpisan, a davanje zaloga na deonice kompanija u Srbiji nije ni bilo predviđeno sredstvo osiguranja jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom. 'Agrokor' pod vanrednom upravom poštuje zakone u svim zemljama u kojima posluje", komentarisali su u Agrokoru jučerašnji potez ruske banke.

"U igri oko nove kreditne linije za Agrokor Rusi su, bar zasad, nadigrali hrvatsku državu. Ruski Sberbank je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podneo zahtev za zabranu raspolaganja imovinom 'Frikoma' i 'Dijamanta'", piše list Politika, pozivajući se na "izvore upućene u pregovore".

List navodi da je time vanredni poverenik za "Agrokor" Ante Ramljak sprečen da otuđi ili finansijski optereti ta dva preduzeća koja su deo Agrokorove imovine u Srbiji i da je onemogućeno njihovo stavljanje u zalog prilikom uzimanja novog kredita.

"Ante Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, da založi te dve kompanije kao kolateral za krovni kredit 'Agrokora', već neće moći ni samostalno da odlučuje o njihovoj prodaji", navodi Politika.

Početkom aprila Hrvatski sabor je usvojio zakon poznat kao Lex Agrokor koji mogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika, a poverenika imenuje država.

Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restruktuiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj. 

U sistemu Agrokora u Srbiji posluje Merkator S sa oko 8.900 zaposlenih, kao i "Frikom", "Dijamant" i "Nova sloga Mirela" u kojima radi nešto više od 3.000 ljudi.

2024 © - Vesti online